Podokničar tokrat plezal k prleškemu dekletu

Podoknica Nedeljskega v Bučečovcih

Branko Košti, nedelja, 24. avgust 2014 ob 17:17
Podoknica Nedeljskega v Bučečovcih

Podoknica Nedeljskega v Bučečovcih

PGD Bučečovci je v okviru praznovanja 120-letnice delovanja v ŠC Kalinovjak, v petek, 22. avgusta zvečer, pripravilo kulturno-zabavno prireditev, ki je imela tudi močan etnološki pridih. Medse so namreč povabili Podokničarja Nedeljskega dnevnika.

Gorenjec Franc Pestotnik, ki kot Podokničar že več kot sedemindvajset let širom Slovenije pleza po lestvah do oken deklet in žena ter jim piha na dušo, si je tokrat zaželel pristno prleško dekle. V Bučečovce se je pripeljal v razkošni poštni kočiji v spremstvu muzikanta, verjetno misleč, da je prleška dekleta lahko dobiti. Vendar se je uštel, saj so mu bučečovski Kajeri hitro pokazali, da Prlečke niso lahek plen. Prva ovira je bil jezik, saj Gorenjec s svojo gorenjščino Prlekom nikakor ni mogel dopovedati, čemu je pravzaprav prišel. Zagato je rešil svetovljan Tunek, kateri se je na svojih potovanjih naučil tudi gorenjščine, zato je prevzel vlogo tolmača. Končno so se sporazumeli in si tudi nazdravili, vendar pot do dekleta še zdaleč ni bila odprta. Na poti do lestve je Podokničarja pričakalo še nekaj nalog. Tako je moral vstaviti manjkajoči zob v grablje in nasaditi sekiro na "štil". Z izbijanjem ključa so preizkusili njegove gimnastične spretnosti. Na njegovo srečo je vse preizkušnje dobro opravil, nekoliko je zašepalo le pri plesanju "bučečovske štajerke", a je tudi to nalogo opravil zadovoljivo in pot do lestve je bila odprta. Seveda je na nižji lestvi moral dokazati, da vzpenjanje po lestvi obvlada, šele takrat so ga spustili na lestev, ki je segala do okna domačinke Liljane Korotaj. Dekle se je odzvalo na njegove klice, sprejela šopek in ga povabila v hišo.

Kaj se je v hiši dogajalo, vesta samo ona dva. Vasovanje pa je bilo vsekakor uspešno, saj sta se kmalu objeta pojavila pred številnimi obiskovalci in tudi zaplesala. Mladenka je svojega vasovalca obdarila s torto, katero je Podokničar namenil prisotnim otrokom.

Ob koncu se je ekipa Nedeljskega dnevnika z darili zahvalila organizatorjem in sodelujočim na prireditvi, domačini pa so jim podarili, kot je dejal predsednik KD Kajer Zvonko Šijanec, "bučečovsko sveto pismo" - knjigo S kajera vün potegjeno.

Večer se je nadaljeval z ljudskim rajanjem ob zvokih ansambla Sorodniki.


Več v Družabno