Pozdrav poletju z dvomesečno zamudo

Taborni ogenj s peko koruze, klobas, kruha in vafljev pri DOSOR-ju

Filip Matko, nedelja, 24. avgust 2014 ob 22:27
DOSOR-jev pozdrav poletju

DOSOR-jev pozdrav poletju

Na »kresno noč«, 22. junija, bi pri DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, morala biti tradicionalna prireditev z naslovom »Pozdrav poletju«. Stanovalka DOSOR-ja Brigita Živec je ob tej priložnosti napisala pesem, ki se bi jo naj prebralo tedaj.

A je vse skupaj tedaj padlo v vodo, ker je prireditev onemogočilo deževno vreme. To se je zgodilo še več naslednjih tednov (slabo vreme, počitnice, dopusti) in tako je po dveh mesecih – 22. avgusta – stanovalka Brigita Živec zapisala še epilog k prvotno napisani pesmi z dodano kitico:
»Poletja zdaj je pol že mimo,
počasi se pripravljamo na zimo,
nam vreme zagodlo je hudo,
morda bo tokrat bolje šlo !!!«

In k sreči je res bilo tako ! V lepem poletnem večeru je na petkov večer, 22. avgusta, nekaj po 18.30 uri zagorel taborni ogenj na vzhodni travnati površini DOSOR-ja. Po prvotnih precejšnjih plamenih so si pozneje ob njegovem žaru lahko udeleženci poletnega večera pekli koruzo, klobase in opekli kruh. Le-tega so pozneje natrli še s česnom ter namazali z zaseko (pajani krüj). Stanovalka Ema Matijevič je ob pomoči stanovalca Pavleta Zvare po tradiciji poskrbela za peko vafljev iz pirine moke. Prišel pa je tudi 19-letni srednješolec Jan Divjak, ki je imel na skrbi zabavo z glasbo, pesmijo in plesom. Tudi v domski kuhinji so se vnaprej pripravili: spekli so klobase (hrenovke in kranjske), da je številnim obiskovalkam in obiskovalcem poletne večerne zabave bilo prijetno kljub poprej zaužiti večerji.


Več v Družabno