Še malo in bomo izvedeli, kdo pripravlja najboljšo prleško gibanico!

Prireditev je v prvi vrsti namenjena promociji tradicionalne prleške jedi, prleške gibanice, zato ne bo šlo brez tekmovanja za najboljšo prleško gibanico, izbralo pa se bo tudi, kdo je iz črk P.R.L.E.Š.K.A. G.I.B.A.N.I.C.A. napisal najboljši akrostih

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. avgust 2014 ob 16:26
Prleška gibanica 2014

Prleška gibanica 2014

Prleška gibanica 2014 je prireditev v okviru projekta Prlekfest (Koordinacija, dvig kakovosti in vključevanje prireditev v turistično ponudbo prleškega podeželja), katerega nosilka je Občina Križevci, sofinanciran pa je iz naslova LEADER. Odvijala se bo v Križevcih pri Ljutomeru, v soboto, 6. septembra 2014.

Prireditev je v prvi vrsti namenjena promociji tradicionalne prleške jedi, prleške gibanice, zato ne bo šlo brez tekmovanja za najboljšo prleško gibanico. Izbralo se bo tudi, kdo je iz črk P.R.L.E.Š.K.A. G.I.B.A.N.I.C.A. napisal najboljši akrostih. Oba razpisa najdete spodaj.

Svoje mesto ob prleški gibanici bodo v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru dobile še druge prleške kulinarične in enološke dobrote – ta del prireditve so poimenovali »Kulinarični izlet po Prlekiji«, kjer bodo lahko obiskovalci okusili, kaj vse ponuja Prlekija. Namreč, na stojnicah s prleško kulinariko in vini se bodo predstavili društva in posamezniki z območja LAS Prlekija, kar bo prispevalo k širši promociji Prlekije.

Na prireditvi ne bo manjkal niti prleško obarvan kulturno-zabavni program. Ker pa ime gibanica lahko povežemo tudi z gibanjem, bo del prireditve športen. Tako se bo v Športnem centru Ključarovci v dopoldanskem času odvijal mednarodni trunir v nogometu Prleška gibanica 2014.

O projektu Prlekfest:
Namen projekta je povečati prepoznavnost in možnosti trženja produktov podeželja na območju LAS Prlekija, in sicer z dvigom kakovosti prireditev, vključevanjem kulturne in etnološke dediščine ter lokalne kulinarike v prireditve, z izboljšanjem trženja in (skupnim) vključevanjem v turistično ponudbo podeželja. S projektom nameravamo povečati sodelovanje prleških občin na posameznih prireditvah ter jih tako vključiti v širši turistični marketing območja in s tem povečati zanimanje lokalnih gostov in turistov za te prireditve. Hkrati se poveča identiteta lokalnega območja.

V projektu so bile izpoblikovane smernice za izboljšanje kakovosti in koordinacijo prireditev ter večjega vključevanja kulturnih, etnoloških in za območje značilnih gastronomskih in enoloških vsebin. Prireditve v sklopu Prlekfesta se bodo odvijale septembra in oktobra v občinah UE Ljutomer. Poudarek prireditev bo na večjemu vključevanju kulturnih, etnoloških ter za prleško območje značilnih kulinaričnih in enoloških vsebin.

PROGRAM prireditve Prleška gibanica 2014:
ŠPORTNI CENTER KLJUČAROVCI:
9.00
  • MEDNARODNI TURNIR V NOGOMETU PRLEŠKA GIBANICA 2014
VAŠKO JEDRO V KRIŽEVCIH PRI LJUTOMERU:
14.00
  • KULINARIČNI IZLET PO PRLEKIJI (stojnice s prleško kulinariko)
  • USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE
16.30 KULTURNO – ZABAVNI PROGRAM
  • ANSAMBEL ŠTRK
  • AKROSTIHI
  • SAMO BUDNA Z MLADIMI GLASBENIKI
  • FOLKLORNI NASTOPI
  • MARKO KOČAR
  • TADEJ VESENJAK
  • ŠPELA ŠTOKELJ, VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2014
18.30
  • RAZGLASITEV REZULTATOV IN PODELITEV POKALOV IN MEDALJ NAJBOLJŠIM NA MEDNARODNEM NOGOMETNEM TURNIRU V NOGOMETU PRLEŠKA GIBANICA 2014
  • RAZGLASITEV REZULTATOV IN PODELITEV NAGRAD ZA NAJBOLJŠI AKROSTIH PRLEŠKA GIBANICA 2014
  • RAZGLASITEV REZULTATOV IN PODELITEV NAGRAD ZA NAJBOLJŠO PRLEŠKO GIBANICO 2014
19.00
  • ZABAVA Z ANSAMBLOM ŠTRK
Kulturno in izobraževalno društvo KELIH objavlja RAZPIS ZA PRVO OCENJEVANJE PRLEŠKE GIBANICE
  1. Ocenjuje se samo prleška gibanica.
  2. Prleška gibanica naj se pripravi iz 50 dag moke. Vsak lahko prijavi le en izdelek.
  3. Dostava prleške gibanice za tekmovanje: sobota, 6. september 2014, med 10. in 11. uro, vaško jedro Križevci (šotor), 9242 Križevci pri Ljutomeru.
  4. Predhodna prijava je obvezna. Sprejema jih Kulturno in izobraževalno društvo KELIH na naslov Ključarovci 66, 9242 Križevci pri Ljutomeru ali na mail: drustvo.kelih@gmail.com ali na telefonsko številko 041 357 520 (mag. Tjaša Kos). Ob prijavi poveste osnovne kontaktne podatke (ime, priimek, naslov, mail, telefon). Rok prijave je 4. september 2014.
  5. Prleške gibanice bo ocenila strokovna komisija na podlagi Pravilnika o ocenjevanju prleške gibanice v soboto, 6. septembra 2014, od 12. ure naprej.
  6. Nagrade in priznanja prejmejo prve tri najvišje ocenjene prleške gibanice na prireditvi Prleška gibanica 2014 po ocenjevanju.
  7. Informacije: mag. Tjaša Kos, gsm 041 357520, mail drustvo.kelih@gmail.com.
Kulturno in izobraževalno društvo KELIH objavlja LITERARNI NATEČAJ ZA NAJBOLJŠI AKROSTIH
  1. Tema literarnega natečaja je akrostih - prleška gibanica.
    Akrostih je posvetilo, rek ipd., sestavljen iz začetnih črk verzov.
  2. Vsaka oseba lahko prijavi le en pisni izdelek.
  3. Pisne izdelke sprejema Kulturno in izobraževalno društvo KELIH na naslov Ključarovci 66, 9242 Križevci pri Ljutomeru ali na mail: drustvo.kelih@gmail.com. Ob prijavi navedite kategorijo, v kateri tekmujete (do 18 let, nad 18 let) in osnovne kontaktne podatke (ime, priimek, naslov, mail, telefon). Rok prijave je 4. september 2014.
  4. Akrostihe bo ocenila strokovna komisija na osnovi Pravilnika o ocenjevanju akrostiha za natečaj Prleška gibanica.
  5. Nagrado in priznanje prejme najvišje ocenjeni akrostih v posamezni kategoriji:
    do 18 let,
    nad 18 let.
  6. Informacije: Katja Koroša, prof., mail drustvo.kelih@gmail.com.


Več v Družabno