Otroci prisluhnili pravljicam pod hrasti

Mini pravljični festival tudi letos privabil številne otroke in njihove starše

Nuša Novak, sreda, 27. avgust 2014 ob 21:04
Pravljice pod hrasti

Pravljice pod hrasti

Splošna knjižnica Ljutomer vsako leto organizira bralne urice oziroma pripovedovanje pravljic na prostem, pod naslovom Pravljice pod hrasti. Mini pravljični festival pod hrasti, je letos potekal od ponedeljka 18. avgusta pa vse do petka, 22. avgusta, v Parku 1. Slovenskega tabora, pod krošnjami prečudovitih in mogočnih hrastov, ki vsako leto otrokom in njihovim staršem pričarajo nepozabna in čarobna pravljična druženja.

Prvi dan druženja se je ob 11.00 uri, pripovedovalkama Jasni Branki Staman in Aleksandri Šömen, v parku pridružil tudi Ansambel Glasbene zvezde Kulturnega društva Escalade, pod vodstvom Elizabete Alekse Stukov. Ob lepem sončnem vremenu, pod visokimi hrasti, so učenke OŠ Stročja vas - Ana (flavta), Petra (violina), Izabela (klavir), Vita (petje), Inja (petje) in Eva (kitara), igrale stare francoske ljudske pesmi v aranžmaju njihove dirigentke.

Drugi dan pravljičnega festivala, so nas ob 9.30 uri najprej razveselile članice literarno – recitacijske skupine Društva upokojencev Ljutomer, pod vodstvom Silve Kosi. Ob 11.00 uri pa je knjižničarka Sandra nadaljevala s pripovedovanje čudovitih pravljic, ob katerih smo poslušali šelestenje drevesnih listov, ki so poplesavali v rahlem poletnem vetru.

Tretji dan je pravljično dopoldne potekalo zaradi slabšega vremena v prostorih Splošne knjižnice Ljutomer, na otroško – mladinskem oddelku. Primerno vremenu smo bili tega dne tudi vsi bolj zaspano razpoloženi, tako da nam je kar odgovarjalo poslušanje pravljic knjižničarke in pisateljice Jasne, iz mehkega naslonjača in udobnih blazin.

Četrti dan druženja je naše druženje potekalo na terasi Doma starejših občanov Ljutomer. Na ta dan se nam je pridružila tudi gostja Urška Hojnik iz ekološke kmetije Kosec, ki je po pripovedovanju pravljice Juha iz žeblja, pripravila za otroke delavnico izdelovanja bioloških mil in pralnega praška. Ne samo, da smo se naučili kako se doma izdelujejo mila in pralni praški iz naravnih materialov, tudi izdelali smo si lahko svoje milo po svoji želji.

Zadnji dan letošnjega mini pravljičnega festivala, je potekal še nekoliko bolj razgibano in zanimivo kakor ostale dni. Ob 11.00 uri smo se v izredno velikem številu zbrali v prostorih Doma starejših občanov, kjer nas je že pričakal kuharski mojster in operni pevec Kian De Bonaldi, s pomočjo katerega so otroci pripravili prav posebne kremne sadne tortice. Presenetil pa nas je tudi z nekaj čudovitimi arijami, ki jih je zapel v spremljavi svojega glasbenega mentorja na harmoniko. Ob vsem tem, pa smo si na terasi lahko ogledali tudi razstavo 50 vrst različnih gob Gobarskega društva Lisička Maribor, ki jih lahko v tem času najdemo v naših gozdovih.

In tako se je večdnevno prijetno druženje končalo v upanju, da se snidemo zopet prihodnje leto.

Pravljični festival Pravljice pod hrasti, vsako leto privabi številne otroke, ki hrepenijo po dobrih in zanimivih pravljicah, katere jih vedno znova ponesejo v svet domišljije in v prostrani svet neskončnih sanj. Zato spodbujajmo otroke k branju in poslušanju pravljic, ne le ob takih priložnostih, ampak skozi vse dni v letu.


Več v Najmlajši