Izbrali najtežjo bučo in najzanimivejšo zbirko okrasnih buč

Najtežjo bučo, ki je tehtala 310,9 kilograma, je pridelal Martin Jehart iz Šmartnega

Jože Žerdin, petek, 29. avgust 2014 ob 08:421
Največji buči na sejmu AGRA

Največji buči na sejmu AGRA

Za pridelovanje jedilnih, okrasnih in buč za pridobivanje bučnega olja, se iz leta v leto povečujejo njivske površine, kajti posamezniki se s pridelovanjem buč ukvarjajo intenzivno, a z veliko ljubeznijo do buč in narave, kjer buče rastejo. Sicer pa je za vsakega posameznika pridelovanje buč zahtevna in odgovorna naloga, ki skozi leto do jesenske bere buče neguje, zaliva, škropi.

Letos so buče zelo dobro obrodile in kmetje so jih že začeli pospravljati iz njiv in jih tako že doma začnejo trebiti. Prav s to željo je na sejmu AGRA v Gornji Radgoni v sredo, 27. avgusta, potekal tudi izbor najtežje buče in zbirke najzanimivejših bučk v organizaciji Pomurskega sejma in tednika Kmečki glas in tako so pod pokroviteljstvom podjetja Lotrič Meroslovje d.o.o., katerih natančna tehnica je natehtala prva tri mesta.

Za letošnje leto je v izboru najtežjo bučo pridelal Martin Jehart iz Šmartnega, ki je bila težka 310,9 kilograma, na drugem mestu je pristala buča težka 214,4 kg, ki jo je pridelala Sonja Gregorinčič iz Kamenščaka pri Ljutomeru, tretje mesto pa je pripadlo Vidi Mir iz Rožičkega Vrha, Sveti Jurij ob Ščavnici z bučo težko 37,7 kilograma.

Ostro oko strokovne komisije, ki so jo sestavljali predstavniki organizatorjev in pokrovitelja, pa je kot najzanimivejšo zbirko okrasnih buč izbrala kolekcijo Bojana Kuzminskega iz Biša v občini Trnovska vas.


Več v Zanimivosti