Pridelava avtohtonih sort česna na kmetiji Leben iz Moškanjcev

Na kmetiji imajo v tem času polne roke dela s pospravljanjem jesenskih pridelkov

Jože Žerdin, sobota, 6. september 2014 ob 23:10
Mladi so na sejmu v Gornji Radgoni promovirali česen in ptujski lük

Mladi so na sejmu v Gornji Radgoni promovirali česen in ptujski lük

Čeprav so se vrata letošnjega 52. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni že zaprla, na kmetiji Leben v Moškanjcih pri Gorišnici na Dravskem polju, imajo v tem času polne roke dela s pospravljanjem jesenskih pridelkov.

Njihova primarna naloga je pridelava avtohtonih sort česna, katerega pridelujejo. Največ sadijo ptujskega spomladanskega in ptujski jesenski česen. Druga dopolnilna dejavnost na njihovi kmetiji pa je tudi pridelave buč in prašičereja.

Na letošnjem sejmu v Gornji Radgoni smo srečali tudi mlade iz Moškanjcev to so bili: Sara Leben, Gregor Sok in Nina Bezjak, ki so na stojnici ponujali zapakiran česen iz kmetije Leben. Rdeča nit stojnice na sejmu v Gornji Radgoni pa je bila tudi promocija in prodaja Pujske čebule (lüka), ki ima geografsko poreklo. Obiskovalci so se na stojnici s česnom in čebulo rade volje ustavljali ter poskusili te dobrote, ki se pridelajo na Dravskem polju v Moškanjcih in njeni okolici. Mladi, ki so ponujali njihove pridelke na sejmu se bodo prav gotovo odločili, da bodo ostali doma na kmetijah in bodo nadaljevali to družinsko tradicijo.


Več v Gospodarstvo