Zaključili z energetsko sanacijo Osnovne šole Križevci

Slovesnost ob zaključku projekta bo v petek v prostorih osnovne šole Križevci

Prlekija-on.net, torek, 9. september 2014 ob 18:29
Energetska sanacija OŠ Križevci

Energetska sanacija OŠ Križevci

Občina Križevci je v skladu z usmeritvami energetske učinkovitosti in odgovornosti do okolja načrtovala energetsko sanacijo osnovne šole. Na prvi javni razpis Ministrstva za infrastrukturo in prostor septembra 2012, je občina uspešno prijavila projekt Energetske sanacije OŠ Križevci, in v začetku marca 2013 prejela sklep o sofinanciranju investicije v višini 632.661,07 EUR. Projekt je financiran s strani Kohezijskega sklada in Ministrstva za infrastrukturo in prostor, delež sofinanciranja pa predstavlja 100% upravičenih stroškov.

Slovesnost ob zaključku projekta bo potekala v prostorih osnovne šole Križevci bo v petek, 12. septembra, s pričetkom ob 18:00 uri.

Investicija se je izvajala v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007 – 2013, 6. razvojne prioritete »Trajnostna raba energije« 1. prednostne usmeritve »Energetska sanacija javnih stavb«, za kar je bil predhodno objavljen javni razpis »Sofinanciranje operacij za energetsko sanacijo javnih stavb v lasti lokalnih skupnosti«.

Občina Križevci je po podpisu pogodbe z ministrstvom izvedla javno naročilo za izbiro izvajalca Energetske sanacije OŠ Križevci. Kot najugodnejši ponudnik za izvedbo projekta je bila izbrana gospodarska družba SGP Pomgrad d.d. iz Murske Sobote, s katero je bila sklenjena pogodba v vrednosti 700.376,18 EUR, nadzor nad investicijo pa je izvajala gospodarska družba ZEU d.o.o. za pogodbeno vrednost 21.581,80 EUR, za kar je župan Občine Križevci mag. Branko Belec v juniju 2013 podpisal pogodbi z izvajalcema. Investicija se je izvajala od julija 2013 do sredine avgusta letos.

Občina Križevci je iz proračunskih sredstev morala zagotoviti sredstva za plačilo DDV in neupravičene stroške, tekom izvedbe investicije pa je prišlo še do nekaj dodatnih nepredvidenih nujnih del, katerih plačilo je prav tako morala zagotoviti občina iz lastnih sredstev.

Z uspehom na razpisu občina Križevci nadaljuje z dinamiko investicij na področju vlaganj v infrastrukturo na področju šolskega izobraževanja.

V sklopu sanacije se je izvedla toplotna izolacija fasade, menjava in vgradnja oken in vrat, izvedba toplotne izolacije stropa proti neogrevanemu podstrešju, vgradnja prenosnikov za vračanje toplote, izvedba sistema za kontrolo porabe energije in vgradnja kotla na lesno biomaso.

Namen investicije naložbe je energetska sanacija objekta OŠ Križevci, kar pomeni zagotovitev njegove energetske ustreznosti, vezane predvsem na določbe Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah (Uradni list RS, št. 52/2010, PURES).

Glavni cilji projekta so varčevanje z energijo, ohranjanje okolja in ustvarjanje podpornega okolja za čim večjo ekološko ozaveščenost, saj bo prispevala tudi k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Uspešno zaključena energetska sanacija bo omogočila dosego zastavljenih ciljev in prispevala k prihrankom energije ter k nižjim obratovalnih stroškom in stroškom vzdrževanja objekta. Ob tem je pomemben dejavnik tudi pomen energetske sanacije objekta za splošno počutje učencev in zaposlenih v objektu.

Občina Križevci največje prihranke pričakuje z zamenjavo energenta, saj bodo dosedanje kurilno olje zamenjali sekanci. Letno se je za ogrevanje OŠ porabilo preko 40.000 litrov kurilnega olja, kar trenutno znaša več kot 40.000 EUR. Ocenjeni strošek ogrevanja s sekanci bi naj znašal cca. 8.000 EUR.

Skladno s smernicami EU o energetski ustreznosti javnih objektov, je objekt sedaj primerno saniran in kot tak bo služil za zgled tako gospodarskemu sektorju kot tudi posameznikom, predvsem v smislu zagotavljanja energetske ustreznosti in varčnosti. Konsekventno se širi zavest o pomembnosti tovrstnih ukrepov in varčevanja z energijo.

Operacije pa s samo izvedbo na gradbišču ni konec. Občina Križevci je po pogodbi z ministrstvom dolžna meriti učinke izvedenega posega, o tem poročati in dokazati prihranke.


Več v Gospodarstvo