Škofijsko romanje v Ludbreg pri Varaždinu

5. slovensko-hrvaško romanje in srečanje dveh sosednjih narodov

Nuša Novak, sreda, 17. september 2014 ob 09:37
Romanje v Ludbreg

Romanje v Ludbreg

V Ludbreg pri Varaždinu, na 5. slovensko-hrvaško romanje in srečanje dveh sosednjih narodov, je kljub oblačnemu in deževnemu vremenu v soboto, 6. septembra 2014, priromalo nekaj deset tisoč vernikov iz Slovenije in Hrvaške, med katerimi so bili tudi verniki iz ljutomerske župnije v spremstvu dekana in župnika Andreja Zrima, ki vsako leto poromajo na hrvaško božjepotno svetišče Predragocene Kristusove krvi v Ludbregu pri Varaždinu, na prizorišče evharističnega čudeža, ki se je zgodil pred več kot 600 leti.

Po molitveni uri se je od župnijske cerkve do svetišča predragocene Krvi usmerila procesija bogoslovcev, duhovnikov in škofov. Zbrane so pozdravili ludbreški župnik Josip Đurkan, varaždinski škof Josip Mrzljak in ludbreški župan Dubravko Bilić. Sveto mašo je daroval kardinal Josip Bozanić, pridigal pa je celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. V molitev Očenaša je uvedel soboški škof dr. Peter Štumpf. Predstavniki naše škofije so sodelovali tudi pri molitveni uri, ko so verniki iz Župnije Bakovci molili posamezne desetke rožnega venca. Za petje slovenskih pesmi pri molitveni uri in pri sveti maši so skrbeli pevci in pevke zbora Neuničljivo upanje iz Župnije Odranci pod vodstvom organistke Nuše Zadravec in ob orgelski spremljavi Teodorja Žalika.

Škof Lipovšek je v pridigi spomnil na globoke temelje naše povezanosti, ki so jo gradili predvsem številni svetniki in Božji služabniki. Ob sklepu bogoslužja je škof Andrej Glavan povabil na naslednje slovensko-hrvaško srečanje, ki bo leta 2016 v Stični.

Ker je bilo to obenem letošnje škofijsko romanje, ki so ga verniki združili z Dnevom molitve za duhovne poklice, so se na poti domov, vse skupine romarjev murskosoboške škofije, ob 17. uri zbrali še pri Mariji pod Logom v Turnišču, kjer so romanje sklenili z litanijami Matere Božje.


Več v Kultura in izobraževanje