Slavnostna prireditev ob 16. prazniku Občine Križevci

Minulo soboto je ob prazniku Občine Križevci potekala osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj in kulturnim programom

Prlekija-on.net, sreda, 17. september 2014 ob 20:48
Slavnostna prireditev Občine Križevci

Slavnostna prireditev Občine Križevci

Leto je naokrog in Občina Križevci je zopet praznovala. Že šestnajstič so se, kot vsako leto do sedaj, znova zvrstili številni dogodki, vsi v počastitev praznika Občine Križevci. Vrhunec praznovanja je bila slavnostna prireditev s podelitvijo občinskih priznanj in kulturnim programom.

Vsi župani so storili marsikaj resnično dobrega. Za občino. Že Feliks Mavrič in Ozvald Tučič sta odlično vodila ljudi in popeljala občino v boljši jutri. In to zdaj z veliko mero odgovornosti počne zdajšnji župan. Na vsakem koraku opominja, da človek lahko doseže prav vse, če je dober, vztrajen in usmerjen k naslednjemu koraku do boljšega jutrišnjega dne. Mag. Branko Belec je med drugim v govoru poudaril, "da smo resnično ljudje občina, in boljši, kot smo ljudje, boljša je občina".

In prav ta misel, občina smo ljudje, je bila vodilna misel prvega dela slavnostne prireditve. Občina Križevci namreč ni samo dobrih 46 kvadratnih kilometrov površin in ni samo 16 naselij. Občina Križevci niso samo hiše, gospodarska poslopja in poslovne zgradbe. Občina Križevci smo ljudje, smo njene občanke in občani. Ampak ljudje smo raznoliki. Zato smo v Občini Križevci odlični na številnih področjih, nekaj jih je bilo poudarjenih v nadaljevanju. Glasbo sta izpostavila violinistka Živa Jurič, ki že tretje leto obiskuje glasbeno šolo v Ljutomeru, dve leti zapored pa je na festivalu mladih violinistov v Murski Soboti v svoji kategoriji z vsemi osvojenimi točkami zmagala, in pozavnist Žan Salaj, učenec 4. letnika Glasbene šole Murska Sobota pri profesorju Marku Slaviču, ki je lani na dveh mednarodnih tekmovanjih v Beogradu obakrat dosegel maksimalnih 100 točk in s tem osvojil dve prvi mesti. Za njima so plesalke Plesne šole Urška izpostavile nekaj področij, kot so izobraževanje, šport, gospodarstvo, turizem, prostovoljno gasilstvo, ples, kmetijstvo in konje. Avtorica odlične koreografije je bila Nina Fras.

Letošnji praznik občine je imel ravno zaradi konjev dodano vrednost. Te dni je minilo natanko 140 let od prvih konjskih dirk, ki so potekale na območju križevske občine. Konjerejska podružnica Ljutomer si je leta 1874 zastavila tudi cilj, da bo prirejala dirke vsako leto. Ta cilj se je seveda uresničil, saj so dirke v Ljutomeru še danes, zadnja leta pa tudi v Križevcih, na kar so zagotovo vsi zelo ponosni.

V okviru sklopa Občina smo ljudje je potekala še slavnostna podelitev priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Križevci sta pisno priznanje za leto 2014 prejela Športno društvo Križevci za uspešno delovanje na različnih področjih športa in organiziranja dogodkov ter gospod Jožef Lupša za velik prispevek k razvoju vasi in za številne dejavnosti na področju gasilstva. Priznanje s plaketo in listino za leto 2014 pa je prejel gospod Feliks Mavrič in sicer za uspešno delo na področju ustanovitve, vodenja in razvoja Občine Križevci. V preteklosti si je namreč močno prizadeval, da bi se v Križevcih ustanovila lastna občina. Trdo delo je pripomoglo k uspehu drugih pogajanj in posledično k ustanovitvi občine Križevci 1. 1. 1999. V času njegovega županovanja so se zgradili trdni temelji za nadaljnje delo občine.

"Da, takšni smo občanke in občani Občine Križevci. Vedri, polni sočutja do bližnjega, polni življenjskega poguma, vedno visoko dvigamo svoje glave. In boljši kot smo občanke in občani Občine Križevci, več vedrine, življenjskega poguma, idej in začrtanih poti do izbranih ciljev imamo. Ravno zaradi idej in začrtanih poti do izbranih ciljev se povezujemo in sodelujemo z drugimi podobno mislečimi ljudmi. In v goste radi povabimo ljudi, ki nas ne poznajo tako zelo dobro, in jim ponudimo priložnost, da jih prepričamo o naših vrlinah."

V sklopu Občina smo ljudje, ki se povezujemo in sodelujemo s somišljeniki, so spregovorili tudi gostje, nastopila pa je tudi Manca Izmajlova, trmasta Gorenjka, ki je svoje življenje glasbi zapisala že v mladih letih. Ker hoče z možem Benjaminom uživati veselje ob glasbi, ga skupaj delita z drugimi. S skrbno izbranim krajšim repertoarjem sta navdušila vse prisotne v dvorani. Seveda so spregovorili tudi gostje.

"To je bil večer naše občine. To je večer občank in občanov, kajti občina smo ljudje!"


Več v Kultura in izobraževanje