Avditorij KUS pri Sv. Juriju krasi nova skulptura

Odkritju so prisostvovali tudi člani skupine Let 3

Branko Košti, nedelja, 21. september 2014 ob 15:301
Skulptura Drugačnost bogati, Robert Jurak in Let 3

Skulptura Drugačnost bogati, Robert Jurak in Let 3

Letni avditorij KUS Sv. Jurij ob Ščavnici, ob mladinskem klubu Jama, od sobote 20. septembra, krasi skulptura prleškega umetnika Roberta Juraka iz Logarovcev. "Drugačnost bogati", je svoje delo naslovil umetnik, navdih zanj pa je dobil pri kontroverzni reški glasbeni skupini Let 3, kateri je skulptura tudi posvečena, predstavlja pa ideje, ki jih predstavlja tudi sam klub Jama: sprejemanje drugačnosti, razmišljanje, ustvarjanje in odprtost.

Prireditelji, Kulturno glasbeno društvo Dežurni krivci, so kot glavnega govornika povabili antropologa Rajka Muršiča, kateri že dolgo proučuje samonastale mladinske klube ter nevladno delovanje mladine nasploh. Izpostavil je pomen vsestranskega ustvarjanja mladih in opozoril, da vmešavanje države in lokalnih skupnosti, čeprav dobronamerno, mnogokrat krni in zavira ustvarjalnost mladih.

V nadaljevanju programa smo bili številni obiskovalci priča mednarodnemu recitalu, s katerim so poezijo svoje države z recitacijami v maternem jeziku, predstavili priseljenci: Jykino Hirajoši Jaušovec v japonščini, Malala Kovačič Serban v malgaščini in Dragan Vuković v srbohrvaščini.

Nestrinjanje z zakonodajo na področju avtorskih pravic, oz. z dejstvom, da se vse dobi samo za denar, tudi glasba, so s svojim nastopom opozorili kitarist Tomas Tibaut in skupina Džubox.

Člani skupine Let 3 so s svojo prisotnostjo popestrili odkritje skulpture. Izrazili so hvaležnost, da so še v času svojega ustvarjanja že dobili spomenik, kar bo še okrepilo tesno prijateljstvo z mladimi iz Sv. Jurija, predvsem s člani kluba Jama, v svojem nastopu pa so se spomnili tudi propadlih cerkvenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva.

Večer se je zaključil s koncertom skupine Let 3 v klubu Jama.


Več v Družabno