Prva črna štorklja iz Slovenije opremljena z GPS oddajnikom

Franček je prva slovenska črna štorklja, ki jo spremljamo s pomočjo GPS telemetrije

Prlekija-on.net, sobota, 4. oktober 2014 ob 12:01
Franček z GPS oddajnikom, foto: Jurij Perša

Franček z GPS oddajnikom, foto: Jurij Perša

Franček je prva slovenska črna štorklja, ki jo spremljamo s pomočjo GPS telemetrije. Po uspešni gnezditvi v bližini reke Mure se je v začetku avgusta odpravil na dolgo pot v Afriko. Po že zdaj razburljivi poti preko Madžarske se trenutno nahaja v Italiji. Kam bo poletel sedaj?

Bela štorklja je v Sloveniji vsem dobro poznana in ljuba ptica. Manj ljudi pa ve, da lahko v nekaterih odmaknjenih in težko dostopnih gozdovih srečamo tudi njej sorodno črno štorkljo. Te ptice so kljub svoji velikosti zelo plašne in redko opazovane živali. V letošnjem letu pa se je znanje o črni štorklji v Sloveniji precej povečalo, za kar ima zasluge Franček, pomurska črna štorklja s posebnim poslanstvom.

Franček je prva slovenska črna štorklja, ki jo spremljamo s pomočjo GPS telemetrije. Strokovnjaki iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so ga ujeli 5. junija letos v Slovenskih goricah v okviru raziskav ekologije črne štorklje v Sloveniji in nanj namestili GPS oddajnik. S tem je Franček postal ena od prvih slovenskih ptic, ki jih lahko raziskujemo s to v svetu vse bolj uporabljano raziskovalno metodo.

Od začetka junija do začetka avgusta letos nam je Franček razkrival svoja prehranjevališča ob reki Muri in s tem nedvomno potrdil velik pomen, ki ga imajo za to vrsto vodni in močvirni življenjski prostori ob Muri.

Po uspešni gnezditvi, v kateri je skupaj s partnerico vzredil štiri mladiče, se je odpravil na Madžarsko. Tam je več kot mesec in pol skupaj z drugimi črnimi štorkljami obnavljal svoje zaloge energije, to soboto pa se je podal na dolgo pot proti prezimovališčem v Afriki. Trenutno se nahaja v Italiji.

Več o Frančku in poteku njegove selitve ter fotografije najdete na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, njegovo pot pa lahko spremljate tukaj.


Več v Narava