Obnovljena Jerinova kapela na Jamni pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Občina Sv. Jurij ob Ščavnici veliko vlaga v obnovo sakralnih objektov

Branko Košti, torek, 14. oktober 2014 ob 13:341
Obnovljena Jerinova kapela na Jamni

Obnovljena Jerinova kapela na Jamni

Vaščani Jamne, vasi v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, so se v nedeljo, 12. oktobra dopoldne, zbrali na slovesnosti ob zaključku obnove Jerinove kapele, enega od številnih sakralnih objektov, katerih obnovi v občini namenjajo veliko pozornost.

Lastnica kapele je Občina Sv. Jurij ob Ščavnici, kar je v naših krajih redkost. O tem, kako in zakaj je Občina postala lastnica, je spregovoril župan Anton Slana. Poudaril je, da je dolžnost občine tudi zagotovitev nemotenega in varnega dostopa občanom do njihove lastnine. Ob urejanju lastništva ceste je prejšnji lastnik zahteval, da občina skupaj z zemljiščem, po katerem poteka cesta, odkupi tudi zemljišče, na katerem kapela stoji in s tem seveda tudi kapelo. Ker razpadajoča kapela ni bila v čast ne Jamničanom, še manj pa občini, predstavljala pa je tudi nevarnost za ljudi, so se soočili z dilemo, ali jo porušiti in postaviti novo, ali se lotiti celovite obnove.

Zavod za varstvo kulturne dediščine iz Maribora je kot edino možnost navedel temeljito obnovo. Projekt obnove je na podlagi smernic Zavoda za spomeniško varstvo pripravil Vinko Mlinarič, dela pa je kot najugodnejši ponudnik na razpisu opravljalo podjetje Knuplež d.o.o. iz Zg. Velke. Skupna vrednost investicije je bila nekaj manj kot 16.000,00 evrov. "Predvsem si želim, da Jamničani kapelo vzamete za svojo, saj je v prvi vrsti vaša in šele potem občinska!" je še povedal župan in se zahvalil vsem, kateri so sodelovali ali kakor koli drugače pomagali pri obnovi.

Obred blagoslovitve kapele je opravil farni župnik Boštjan Ošlaj, za njim pa je zgodovino kapele predstavil domačin  prof. Franc Čuš, predsednik Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij. Zahvalil se je vodstvu občine za odločitev o obnovi, še posebej občinskima svetnikoma Ivanu Frasu, Andreju Kranerju in Slavici Trstenjak, ki so zagovarjali potrebo po obnovi tega objekta. O razlogih za izgradnjo kapele, postavljene leta 1922, po besedah prof. Čusa, obstaja več razlag. Ena izmed njih je tudi, da jo je lastnik oz. njegova družina, postavila v zahvalo za srečno vrnitev iz 1. svetovne vojne.

Svečanost so zaključili s priložnostno pogostitvijo, katero so pripravili domačini.


Več v Kultura in izobraževanje