Na območju Puchove cone naleteli na najdbe o poznoantični poselitvi

Z arheološko metodo dokumentirana kulturna dediščina dopolnjuje poselitveno sliko Prlekije tudi v nemirnem obdobju po zatonu rimskega imperija in pred prihodom prvih slovanskih plemen

Prlekija-on.net, torek, 14. oktober 2014 ob 14:26
Arheološke raziskave v Puchovi coni

Arheološke raziskave v Puchovi coni

Na trasi bodoče Puchove poslovne cone v Ljutomeru, ki se deloma nahaja na zaščitenem arheološkem najdišču »Ob Globetki«, so pri izkopu in gradbenih delih naleteli na arheološke najdbe. Tako sedaj tam hkrati z gradbenimi deli pospešeno potekajo tudi zaščitne arheološke raziskave pod vodstvom Primoža Stergarja, univ. dipl. arheologa iz istoimenskega podjetja.

Preliminarni rezultati teh raziskav pričajo o poznoantični poselitvi obravnavanega prostora, ki je bil kasneje najverjetneje opuščen zaradi postopne zamočvirjenosti tal in razlivanja strug današnje Ščavnice ter Globetke. Danes arheologi te antropogene ostanke prepoznavajo v obliki plitvo vkopanih zemljenih struktur ovalnih oblik, ki predstavljajo ostanke preprostih prebivališč lokalnih praprebivalcev.

Z arheološko metodo dokumentirana kulturna dediščina tako dopolnjuje poselitveno sliko Prlekije tudi v nemirnem obdobju po zatonu rimskega imperija in pred prihodom prvih slovanskih plemen. Zaton antike obsega v naših krajih obdobje od 4. do 6. stoletja, čas od Dioklecijanove razdelitve rimskega imperija do naselitve Slovanov.

Arheološke najdbe ne bodo vplivale na potek gradnje oz. se gradnja poslovne cone ne bo upočasnila.


Več v Zanimivosti