V Ljutomeru je potekalo osrednje praznovanje svetovnega dne osteoporoze

Svetovni dan osteoporoze praznujemo od leta 1996, vse prireditve ob njem pa so namenjene dviganju ozaveščenosti o bolezni, o pomenu preventive, pravilne diagnostike in pravočasnega zdravljenja

Prlekija-on.net, nedelja, 19. oktober 2014 ob 21:00
Svetovni dan osteoporoze v Ljutomeru

Svetovni dan osteoporoze v Ljutomeru

Osrednjo slovesnost ob svetovnem dnevu osteoporoze, ki ga vsako leto obeležujemo 20. oktobra, je letos gostila prleška prestolnica - Ljutomer. V soboto, 18. oktobra, se je skoraj 1.000 članic in članov iz vseh slovenskih društev zbralo v Ljutomeru na slovesnosti, katero je skupaj z Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije organiziralo Društvo za osteoporozo Ljutomer v dvorani Športno-izobraževalnega centra. Častni pokrovitelj je bil predsednik države Borut Pahor, ki pa je svojo odsotnost na slovesnosti opravičil.

Za goste, ki so v Ljutomer prispeli iz celotne Slovenije, so pripravili zanimiv program ogledov raznih znamenitosti. Tako so lahko člani iz vseh slovenskih društev osteoporoze že dopoldan obiskali Razkrižje, kjer so si ogledali Ivanov izvir, oljarno ter čevljarski in dimnikarski muzej, v Banovcih so bili gostje čebelarstva Šalamun in tamkajšnjih term, v Pristavi so si ogledali kmečki muzej, v Ljutomeru pa mestno jedro in kasaški muzej. Gostje so imeli tudi priložnost popeljati se s starimi avtomobili in motorji, seveda pa so jih razvajali z odlično prleško kulinariko in pristno domačo kapljico.

Že pred dvorano so za udeležence srečanja pripravili stojnice, osrednja slovesnost pa je potekala v dvorani, na kateri so vse zbrane nagovorili predsednica društva za osteoporozo Ljutomer Vlasta Markovič, dr. Jernej Završnik, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predsednica Europe Donne (slovenskega združenja za boj proti raku dojk) Mojca Senčar in predsednica ZDBO Slovenije, Duša Hlade Zore, dr. med. iz Ljubljane, ki je v svojem govoru poudarila pomen takšnih prireditev in sam pomen vseh društev osteoporoze Slovenije. Himno osteoporoze je recitiral David Fišinger.

Svetovni dan osteoporoze praznujemo od leta 1996, vse prireditve ob njem pa so namenjene dviganju ozaveščenosti o bolezni, o pomenu preventive, pravilne diagnostike in pravočasnega zdravljenja. Letošnje sporočilo je veljalo predvsem moškim, saj se tako oni kot njihovi zdravniki premalo zavedajo razširjenosti te bolezni tudi med močnejšim spolom. Osteoporoza namreč prizadene vsakega petega moškega po 50. letu starosti. Geslo letošnjega leta je "Moški - gradite moč v sebi. Naj bodo zdrave kosti vaša prednost".

V duhu tega slogana je sledilo tudi predavanje dr. Dragice Kozina, ki je v okviru letošnjega svetovnega dneva osteoporoze povedala več o pomembnosti dviganja ozaveščenosti o bolezni, o pomenu preventive, pravilne diagnostike in pravočasnega zdravljenja, ne samo pri ženskah, pač pa tudi pri moških. Opozorila je, da se moški pa tudi njihovi zdravniki premalo zavedajo razširjenosti te bolezni tudi med močnejšim spolom. Osteoporoza namreč prizadene vsakega petega moškega po 50. letu starosti. Po podatkih Mednarodne fundacije za osteoporozo je tveganje za osteoporozni zlom pri moškem višje, kot je tveganje za razvoj raka prostate. Poleg tega je pri moških, ki utrpijo osteoporozni zlom, kakovost življenja okrnjena bolj kot pri ženskah.

Letos so se ponovno pridružili 93 državam sveta, ker se zavedajo da je "osteoporoza bolezen, ki ne pozna državnih meja in zaradi katere trpijo številni ljudje po svetu in samo s skupnimi napori lahko napredujemo v boju proti njej", kot je zapisala Mojca Drčar Murko. Svetovni dan je namenjen ozaveščanju njihovih članov, širše javnosti in tudi tistih, ki odločajo o zdravstveni politiki o preprečevanju, zgodnjem odkrivanju in zdravljenju te tihe epidemije, ki se je še vedno premalo zavedamo.

V kulturnem programu so nastopili Ljutomerski oktet, Tamburaški orkester in Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, Ansambel Štrk je poskrbel za zabavo po slovesnosti in kosilu, povezovalka programa pa je bila Silva Vrbnjak.

V spodnjem videu si lahko ogledate povzetek prireditve.


Več v Kultura in izobraževanje