V DOSOR-ju razstavlja Milena Petković

Predstavila se je Milena Petković

T.M., torek, 21. oktober 2014 ob 14:07
Razstava Milene Petković v DOSOR-ju

Razstava Milene Petković v DOSOR-ju

V soboto, 17. oktobra je bila v DOSOR-ju otvoritev razstave slik avtorice Milene Petković. O avtorici in njenih delih je spregovorila slikarka Tatjana Mijatović, ki je med drugim povedala: »Milena Petković, pesnica in pisateljica je rojena v Čakovcu. Živi in ustvarja v Murskem Središču. Leta 1999 se začne tudi politično udejstvovati. Tako je bila leta 2004 izvoljena za županjo Murskega Središča. Po končanem mandatu je službovala v Multimediji v Čakovcu na delih v marketingu.

S slikanjem se je začela intenzivno ukvarjati leta 2000. Sodeluje na mnogih likovnih kolonijah na severnem Hrvaškem. Pogosto so te kolonije humanitarnega značaja. S podarjenimi slikami pomaga obolelim za rakom, žrtvam poplav in mnogim drugim. V ta namen je podarila preko 30 svojih slik. Slika večinoma v tehniki olja na platnu ali akrilu. Tuji pa ji nista niti tehnika akvarela in pastela. Najraje se izraža v abstraktni sliki, loteva pa se tudi slikanja pejsaža ali mrtve narave.

Razstavlja na mnogih skupinskih razstavah na Hrvaškem in tudi v tujini (Madžarska, Italija, Slovenija). Javnosti se predstavlja tudi s samostojnimi razstavami, ki jih je doslej pripravila preko 20 (ZAGREB, ČAKOVEC, PRELOG, MURSKO SREDIŠČE), na Madžarskem in v Sloveniji.

Je aktivna članica Likovne republike, društva s sedežem v Svetem Martinu na Muri, ki povezuje umetnike iz Hrvaške in drugih držav. Je tudi soustanoviteljica tega društva. Od lanskega leta je članica Likovnega društva Gornja Radgona.

20 let je aktivna v Ženskem društvu v Murskem središču, tudi kot predsednica le tega. Društvo ohranja kulturno dediščino Međimurja. Bila je tudi članica knjižnega krožka »REČI RIEČ« iz Čakovca ter knjižnega krožka Prelog, Likovnega društva Ludbreg in Likovnega društva Dolnjega Međimurja iz Preloga.

Objavila je štiri knjige - tri zbirke pesmi in knjigo bajk in pripovedk. Dve njeni pesmi najdemo tudi v slovenskem zborniku in so bile prevedene v slovenski jezik


Omenjeni pesmi v slovenskem jeziku je na odprtju razstave prebrala Alenka Regoršek, poslastica za vse goste, pa so bile tudi pesmi v međimurskem narečju, ki jih je prebrala avtorica sama.

Tokratna razstava abstraktnih slik v DOSOR-ju nosi naslov Čarovnija narave. Ogledalo si jo je številno občinstvo, med katerimi je bilo veliko domačih likovnikov in likovnikov iz Hrvaške.


Več v Kultura in izobraževanje