Destigmatizacija osemnajsterice

Knjižica »Zgodilo se je čisto blizu nas« še vedno aktualna

Filip Matko, četrtek, 23. oktober 2014 ob 08:48
Destigmatizacijska delavnica mladih

Destigmatizacijska delavnica mladih

Mesec november označujejo v Rdečem križu Slovenije kot Mesec boja proti zasvojenostim, kajti 11. november (prav na Dan svetega Martina: »Sveti Martin iz mošta naredi vin« !) se označuje kot Svetovni dan boja proti odvisnosti. Te odvisnosti pa so za mlade še kako privlačne, kot preizkušnje oziroma izzivi na področju uživanja tobaka, alkohola in mamil. Zatorej so preventivne aktivnosti na tem področju za aktiviste v Rdečem križu Slovenije vedno znova aktualne.

Učenke in učenci osmega razreda, skupaj jih je bilo osemnajst, Osnovne šole Bogojina so se ob spremstvu učiteljskega para (Andreja Benkovič Šemen in Boštjan Majerič) v torek, 21. oktobra, odpravili v Mursko Soboto. Po preventivnem pregledu pri zobozdravniku so obiskali še sedež Območnega združenja Rdečega križa v Murski Soboti, kjer so jim pripravili destigmatizacijsko delavnico s področja mamil.

Šolarke in šolarji so se v uvodu seznanili z vsebino knjižice v obliki stripa »Zgodilo se je čisto blizu nas« iz leta 2009, katere avtor je Ciril Klajnšček ob sodelovanju Andreja Potrča in dr. Horowitza, ki jo spremlja besedilo Vlada Kreslina »Cesta«: »Dolga dolga je cesta iz vasi do mesta. / Dolga dolga je reka od človeka do človeka. / Polna lukenj in hrepenenja, / tolmunov, želja in ihtenja, / dolga, kot je lahko le noč, / dolga je ta pot / od nekje do nekoč.«

Tako so najprej spoznali zgodbo o našem odnosu do drog, zasvojenosti, narkomanov, njihovega načina življenja in njihove drugačnosti. Zasvojeni z drogami so po eni strani drugačni zaradi »prepovedanosti drog« in s tem povezanega kriminala, a po drugi strani zaradi svoje ujetosti v začarani krog nezmožnosti, da bi se rešili iz lastne odvisnosti, v katero so hote ali nehote zašli. S svojim zgledom nezasvojenosti pa jim lahko pokažemo, kako se z različnimi problemi v življenju soočamo sami, ne da bi posegali po drogah (tobaku, alkoholu, mamilih…).

V treh skupinah (A,B,C) so se trojke deklet in  fantov soočile v igranju vlog ter poizkusile najti odgovor s svojimi izkušnjami in znanjem, kako se soočiti s problemom zasvojenosti. Destigmatizacijska delavnica jim bo vsekakor ostala še dolgo v spominu.


Več v Kultura in izobraževanje