»Požar« v centru občine Razkrižje

Pet društev usklajeno preprečilo širjenje rdečega petelina

Jože Žerdin, četrtek, 23. oktober 2014 ob 09:01
Gasilska vaja Požar Razkrižje 2014

Gasilska vaja Požar Razkrižje 2014

Tudi v obmejni občini Razkrižje dajejo velik poudarek na razvoju gasilstva in Civilne zaščite. Z željo, da bi ljudje varno in mirno živeli, se Prostovoljno gasilsko društvo Razkrižje posodablja in opremlja. Društvo je v zadnjem času na tem področju naredilo pomembne mejnike, predvsem na področju posodobitve gasilske opreme in izobraževanja gasilskega kadra.

Tako se je operativna gasilska enota - Prostovoljnega gasilskega društva Razkrižje, skupaj z Gasilsko zvezo Ljutomer in gasilskim sektorjem Stročja vas odločila, da v okviru meseca požarne varnosti, preverijo svoje znanje s področja gašenja požarov in obnovijo znanje reševanja ponesrečencev v primeru požara ali kakšne druge elementarne nesreče.

Velika izobraževalna gasilska vaja na temo »Požar Razkrižje 2014« s predpostavko, da je prišlo do požara na  zgradbi v središču Občine Razkrižje na Šafarskem, je potekala v soboto, 18. oktobra. Ogenj se je začel širiti po zgradbi, pri čemer so bila ogrožena življenja ljudi, zato je Prostovoljno gasilsko društvo Razkrižje na pomoč pri gašenju požara in evakuaciji ponesrečencev, takoj na pomoč poklicalo sosednja gasilska društva iz gasilskega sektorja Stročja vas.

Gasilci iz PGD Stročja vas, PGD Podgradje, PGD Pristava in PGD Globoka, so se takoj odzvali vabilu na pomoč in na kraj požara prihiteli z gasilskimi vozili in njihovo razpoložljivo opremo. Izvedli so notranji napad z izolirnimi dihalnimi aparati, poiskali ponesrečene osebe in jih prinesli na varno ter nudili prvo pomoč, hkrati pa so še pogasili notranji požar. Namen vaje je bila koordinacija dela med gasilskimi društvi v sektorju, iskanje pogrešanih oseb in evakuacija ter opazovalcem prikazati način gašenje požara na objektu.

Uporabili so gasilsko tehniko in opremo, vodne vire ob zgradbi, preizkusili so tudi sredstva za zveze. Usklajeno gasilsko sodelovaje je pokazalo, da je potrebno na taki poti delo nadaljevati, v bodoče z novimi vsebinami. Ob koncu vaje sta zbrane gasilce, ki so sodelovali na gasilsko reševalni vaji pozdravila poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Trstenjak, ki je podal tudi analizo vaje ter župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki se je ob tej priložnosti zahvalil domačim in sosednjim gasilskim društvom, saj so ob poplavah v septembru, nesebično priskočili na pomoč razkriškim gasilcem in prebivalcem pri obrambi pred grozečo vodno ujmo.


Več v Kultura in izobraževanje