Častniki in veterani na jesenskem pohodu po Prlekiji

14. pohod častnikov in veteranov

Jože Žerdin, torek, 28. oktober 2014 ob 09:18
Pohod častnikov in veteranov po Prlekiji

Pohod častnikov in veteranov po Prlekiji

Ljutomerski veterani in častniki so imeli preteklo soboto, 25. oktobra, zanimivo strokovno in družabno srečanje.  Začeli so s tekmovanjem v streljanju z malokalibrsko puško na strelišču v Presiki, nato pa nadaljevali s tradicionalnim jesenskim pohodom po Prlekiji. Pohoda se je udeležil tudi Jože Vaupotič, koordinator častniških združenj Pomurja in član predsedstva Zveze slovenskih častnikov.

Tokrat so si izbrali pot po vaseh Občine Razkrižje, kjer jih je v Razkriškem kotu pri Ivanovem izviru sprejel in nagovoril tudi razkriški župan Stanko Ivanušič. Pot so nadaljevali ob Ščavnici do reke Mure, nato pa so se na Gibini ustavili pri pomniku vojne za Slovenijo. Dalje jih je pot vodila po skrajnem jugovzhodu Gibine ob meji z Republiko Hrvaško. Vmes so se ustavili v muzeju žganjekuhe pri Makovčevih na Šafarskem. Tik nad mejnim prehodom Razkrižje pa so se ustavili na domačiji Marije in Adolfa Cmager, kjer sta prijazna gostitelja pohodnike postregla z domačimi dobrotami, kjer nista manjkala mošt in kostanji. Pot so zaključili v gostilni na Razkrižju, kjer so se zadržali na prijetnem druženju. Vsem pohodnikom bo ostal 14. jesenski pohod veteranov, častnikov in njihovih družinskih članov v lepem spominu, saj so se razšli z napovedjo: "Vidimo se na 15. pohodu".

Tekmovanje v streljanju so jim omogočili člani Strelskega društva Rudar Presika. Tekmovanje je potekalo v dveh starostnih kategorijah. V starostni kategoriji do 60 let so prva tri mesta dosegli Bojan Pergar, Branko Kos in Dušan Kosi. V višji starostni kategoriji pa so prva tri mesta dosegli Branko Žuman, Joško Ladiha in Ferdinand Potočnik.


Več v Družabno