Veronika Webner ponovno na zaslišanju ta petek

Za prireditev Čarovnice pri mostu v Črncih je bilo v predprodaji prodanih vseh 1000 vstopnic, ki so bile na voljo

Prlekija-on.net, sreda, 29. oktober 2014 ob 09:21
Velika večina »čarovnic« je bila obsojenih na smrtno kazen, z živim sežigom na grmadi

Velika večina »čarovnic« je bila obsojenih na smrtno kazen, z živim sežigom na grmadi

V petek, 31. oktobra, bo pri mostu v Črncih potekala prireditev Čarovnice, s celodnevnim programom in bogatimi dobrotami, kjer bodo ponovno zaslišali Veroniko Webner, ki je bila leta 1699 obsojena čarovništva.

Ta fenomen preganjanja čarovništva je potekal v obdobju od 15. do prve polovice 18. stoletja. Čarovniški procesi imajo svoje korenine v verovanju v hudiča in v strahu, ki je ljudi prevzel že ob njegovi omembi. Bistveni temelj za obsodbo je bilo priznanje, zato so pri zasliševanju uporabili različne metode mučenja: natezalnice, čarovniški stol z iglami, drobljenje prstov, mučenje z vodo, ind., da so obtoženega prisilili k priznanju. Čarovniški proces je naziv za sodni postopek proti osebam, ki so bile obtožene čarovništva. Čarovništvo je bilo hujše kaznivo dejanje, ki se je pojavilo v Evropi v srednjem veku, v katerem so bile obtožbe večinoma povezane z zlobnimi duhovi, hudičem, slabo letino ter vplivom na vremenske razmere. Razlog za obtožbe je bil pogosto maščevalne narave, saj so ljudje čarovnicam pripisovali krivdo za neurja, točo in druge vremenske neprilike. Vrh preganjanja zaradi čarovništva je doseglo v drugi polovici 17. stoletja, predvsem zaradi veliko naravnih katastrof v tem času: požari, poplave, slabe letine, vojne, kužne bolezni. Med preganjanimi je bilo največ žensk, medtem ko je bilo moških manj, za sojenje v čarovniških procesih pa je bilo pristojno deželsko sodišče, pri katerem je bil trajno nameščen krvni sodnik. Velika večina je bila obsojenih na smrtno kazen, z živim sežigom na grmadi.

Zanimiv primer izhaja iz vasi Črnci, kjer je leta 1699 bila zaslišana ga. Webner. Do obtožnega predloga zaradi čarovništva ni prišlo, kljub temu da je bila dvakrat privedena k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje. Janez Adam Toplak, upravnik gospoščine Gornja Radgona in deželskega sodišča je dobil pritožbo od grofice Marie Eleonore Ursin in Rosenberg, rojene Khisl, ker ni pričel kriminalnega postopka proti ženi podložnika v Črncih Adama Kanca, Veroniki, po domače Webnerjevi, zaradi čarovništva. Webnerjevo so v letu 1699 zaradi domnevnega čarovništva in zato, ker bi naj doma imela škrata, ki so ga sosedje večkrat videvali v podobi škopnika (šopu goreče slame podobno bitje, ki leta ponoči; škopnik tudi prinaša nesrečo), ko je priletel in odletel v Webnerjevo hišo. Prijava je bila na deželsko sodišče Gornja Radgona podana že dvakrat in obakrat je bila obtožena izpuščena, kar je med podložniki povzročilo veliko vznemirjenje. Grofico so zato tujci kot domači podložniki oblegali s pritožbami, da je treba zadevo pred deželnim sodiščem raziskati, saj naj bi jim škrat nosil hrano, mleko in druge stvari. Kot že navedeno je bila osumljenka po izpovedi prič na koncu oproščena.

V letu 1652 je bila, glede čarovništva, zaslišana tudi Eva, žena obrtnika Gregorja N. iz Žiberc. Zaslišanje prič je izpadlo negativno.

V predprodaji prodane vse vstopnice
V predprodaji je bilo prodanih vseh 1000 vstopnic, ki so bile na voljo, seveda pa si svojo vstopnico lahko zagotovite tudi na dan prireditve na prizorišču, kjer si boste obiskovalci lahko tudi ogledali ter kupili klobuke, viteške artikle, metle na srednjeveški tržnici, sodelovali v izrezovanju buč, v izboru Naj čarovnice, Naj izrezljane in okrašene buče, poskrbljeno bo za delavnice za najmlajše, ... Čakajo vas lepe nagrade.

Na samem prizorišču pa bo poskrbljeno tudi za parkiranje ter za prevoz.

Glavna glasbena zvezda bo Neda Ukraden. Vabljeni.

Program najdete tukaj.


Več v Družabno