Delovno srečanje med prleškimi lovci in pomurskimi policisti

Lovci in policisti medsebojno dobro sodelujejo in se obveščajo o kaznivih dejanjih in prekrških s področja lovstva in varovanja naravnega okolja

Prlekija-on.net, sreda, 29. oktober 2014 ob 12:54
Že tradicionalni delovno srečanje med Policijsko upravo Murska Sobota in Zvezo lovskih družin Prlekije (ZLD) je letos potekalo 24. oktobra v prostorih lovske družine Radenci.

Poleg predstavnikov PU Murska Sobota in članov upravnih odborov lovskih družin Prlekije so se srečanja udeležili tudi lovci lovskih družin in lovski čuvaji. K sodelovanju pa je bilo povabljeno tudi občinsko redarstvo Ljutomera in Gornje Radgone.

Na srečanju je vse prisotne najprej pozdravil predsednik Zveze lovskih družin Prlekije Anton Holc, ki je izrazil zadovoljstvo glede dobrega sodelovanja med policisti in lovci.

Direktor PU Murska Sobota Damir Ivančić je v svojem govoru podal kratko varnostno oceno za območje, ki ga pokriva policijska uprava. Predstavil je tudi nekatere dogodke, ukrepe in predloge, ki so povezani z lovstvom in varovanjem okolja. Opozoril je na pomembnost pooblastil, ki jih imajo lovci, predvsem lovski čuvaji, in na spoštovanje človekovih pravic v teh postopkih. Poudaril je, da je izmenjava informacij med lovci in policisti zelo pomembna, kar se kaže v takih delovnih razgovorih, ki so nujno potrebni tudi z vidika policijskega dela v skupnosti. Pri tem pa je vsekakor pomembna vloga vodje policijskega okoliša, ki povezuje sodelovanje z lovskimi družinami ter drugimi subjekti. Tako prihaja do uspešnega medsebojnega sodelovanja, izmenjave informacij in obveščanja o varnostnih pojavih. V znak dobrega sodelovanja je direktor Damir Ivančić, mag. predsedniku ZLD Prlekije podaril knjigo Zgodovina pomurske policije in orožništva.

Policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije Boris Rakuša je predstavil statistične podatke o policijskem delu in številu povoženj divjadi v prvih devetih mesecih letošnjega leta, določbe Zakona o orožju in Zakona o divjadi in lovstvu, dileme pri posojanju orožja s poudarkom na lovskem pripravniku, odmevnejše obravnavane dogodke, ki so povezani z lovom in lovci, ter spremembe pri vožnji v naravnem okolju, kjer je vožnja urejena z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o ohranjanju narave.

Medsebojno sodelovanje na lokalni ravni sta predstavila pomočnik komandirja Policijske postaje Gornja Radgona, Danilo Lukovnjak, in Alen Žunič iz Policijske postaje Ljutomer.

Sledila so številna vprašanja lovcev, predvsem o vožnji z motornimi vozili v naravnem okolju, o psih v loviščih ter težavah, s katerimi se srečujejo lovsko-čuvajske službe.

Zaradi dobrega medsebojnega sodelovanja in obveščanja o kaznivih dejanjih in prekrških s področja lovstva in varovanja naravnega okolja in živali se bo tradicionalno srečanje med lovci in policisti nadaljevalo tudi v prihodnje.


Več v Kultura in izobraževanje