Izobraževalna vaja treh gasilskih društev

Gasilci so prikazali različne gasilske tehnike na področju reševanja ob požarih ali drugih nesrečah

Jože Žerdin, sobota, 1. november 2014 ob 07:43
Izobraževalna gasilska vaja

Izobraževalna gasilska vaja

Gasilsko društvo Boreci je v okviru meseca požarne varnosti in ob dnevu odprtih vrat gasilskega doma v Borecih v soboto, 25. oktobra, ob sodelovanju Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru pripravilo izobraževalno poučno teoretične gasilske vaje. Za te vaje so se odločili, da bi ostalim gasilcem in obiskovalcem prikazali nekaj več od klasičnih vaj. Šlo je za obsežne poučno izobraževalne vaje, kjer so morali gasilci tokrat pokazati malo več znanja, izkušenj in spretnosti, kot drugače.

Tako so gasilci iz PGD Boreci, PGD Kokoriči in PGD Iljaševci prikazali več različnih vaj s sodobno gasilsko tehniko. Tako je v priročnem gasilskem objektu ob gasilskem domu zagorelo in nastal je velik dim, kjer so gasilci takoj posredovali in prikazali delo s termo kamero, prikazali so pravilno tehniko hidravličnega prezračevanja s pomočjo izpihovalnika in ročnikom vodnega curka, hkrati pa so tudi prikazali tlačno prezračevanje prostora.

Druga vaja je obsegala zahtevno delo gasilca, ki se je moral s pomočjo gasilske lestve povzpeti do vrha strehe gasilskega doma in se pravilno pritrditi z vrvjo in varno spusti v studenec, kjer je moral reševati utopljenca. Ena od vaj pa je tudi obsegala pravilno namestitev požarne gasilske lestve na streho doma, kako se lestev pravilno namesti ter kako se pravilno gre na vrh strehe, če gre slučajno za požar na strehi. Prikazana je bila tudi gasilska vrvna tehnika na škripcih.

V zadnjem času pa v nekaterih društvih »šepajo« radijske zveze, zato je bila prikazana pravilna uporaba komunikacije in radijske zveze. Ena od gasilskih desetin pa je na izobraževanju prikazala in položila cevovod, spajanje cevi na trojak in omejevalec tlaka. Prav gotovo so gasilci na tem gasilskem izobraževanju spet dokazali, da so kos še tako zahtevnim gasilskim nalogam, ki so jim zaupane na področju požarne varnosti.


Več v Kultura in izobraževanje