Obnovljen gornjeradgonski Špital

Od bolnišnice, sirotišnice do stalne muzejske razstave

Jože Žerdin, četrtek, 6. november 2014 ob 08:281
Špital v Gornji Radgoni

Špital v Gornji Radgoni

V obmejnem mestu Gornja Radgona, ki je tudi sejemsko mesto, se ponašajo s številnimi naravnimi in kulturnimi zanimivostmi, kamor sodi zgradba Špital, ki stoji nekaj metrov stran od cerkve. Po pisnih virih naj bi bil Špital zgrajen davnega leta 1614.

Objekt je posebne gradnje, kajti konstrukcija samega ostrešja je iz macesnovega lesa. V začetku je bila v prostorih Špitala bolnišnica, pozneje pa sirotišnica. Sicer pa je bila ta zgradba v zadnjem desetletnem obdobju povsem obnovljena, kar kaže tudi zunanja podoba. V občini Gornja Radgona so se tako odločili, da bodo Špitalu dali novo vsebino, odločili so se za stalno muzejsko razstavo. V naložbo obnove so vložili 6.600 evrov, pri čemer so iz naslova Evropskega sklada pridobili kar 63,3 odstotka sredstev.

Tako je sedaj že nekaj časa v prenovljenem Radgonskem Špitalu na ogled postavljena stalna muzejska razstava, z imenom Radgonski mostovi. Dejstvo je, da so se za tak način razstave odločili, kajti obe mesti, ki ju loči reka Mura sta po zgodovinski plati še kako povezani, tako sedanje mesto Gornja Radgona, kot nekdanja Radgona in avstrijski Bad Radkersburg. Razstava v Špitalu namreč vključuje in zajema pisno in slikovno gradivo o mostovih skozi stoletja, katere so rušili po naravni poti, kot je denimo visoke vode reke Mure, ledene ujme in vojna obdobja.

V Špitalu je tudi na ogled bogata zakladnica zbirke različnih predmetov iz območja Gornje Radgone. Veliko predmetov, ki so postavljeni na ogled so prejeli od arheoloških izkopavanj na Grajskem hribu v mestu Gornja Radgona, ki je povezano z življenjem in delom ljudi, ki so tukaj živeli v prazgodovini, pa vse do danes. Muzejsko zbirko so uredili in predmete na ogled postavili delavci Pokrajinskega muzeja Murska Sobota. Skrb za muzejsko zbirko in sam objekt Špitala je prevzel Zavod za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona.


Več v Kultura in izobraževanje