Banka oškodovana za 6 milijonov evrov

Podali so kazensko ovadbo zoper sedem oseb iz območja Policijske uprave Murska Sobota in Maribora

Prlekija-on.net, petek, 14. november 2014 ob 14:08
Denar

Denar

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota so na Specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper sedem oseb iz območja Policijske uprave Murska Sobota in Maribora zaradi storitve kaznivega dejanja zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ -1.

Kaznivo dejanje je bilo podano v sostorilstvu zoper dve osebi in pomoči pri storitvi tega kaznivega dejanja zoper pet oseb. Kaznivo dejanje je bilo storjeno pri odobritvi in spremljanju bančnega kredita, katerega je banka odobrila in izplačala leta 2009 v nasprotju z veljavnimi predpisi. Kredit je bil odobren z namenom izigranja Zakona o jamstveni shemi RS, saj je bil prenesen s tem zakonom prepovedan kredit na novo družbo in preoblikovan iz kratkoročnega v dolgoročnega. Za kredit nadzorni svet banke ni dal soglasja, čeprav se je s tem kreditom do banke izpostavil član nadzornega sveta banke in bi v skladu z Zakonom o bančništvu soglasje moralo biti pridobljeno.

Pri spornem kreditu so bili kršeni tudi interni bančni predpisi. Med drugim vloga za kredit ni vsebovala vseh predpisanih podatkov, pred odobritvijo kredita ni bila opravljena ocena in klasifikacija družbe, čeprav so bančna navodila to predpisovala, v zavarovanje je banka sprejela netržne vrednostne papirje, katerih vrednotenja ni opravil in potrdil ustrezen organ banke, banka ni spremljala izvajanje kreditne pogodbe...

S kaznivim dejanjem je bila povzročena škoda eni od slovenskih bank v višini 6 milijonov evrov. Nad kreditojemalcem je bil zaključen stečajni postopek brez plačila upnikom.


Več v Črna kronika