Na cestah je veliko neustreznih vozil

Nad 150 jih je pripeljalo svojega jeklenega konjička in so tako izkoristili brezplačni preventivni tehnični pregled vozila

Branko Košti, ponedeljek, 17. november 2014 ob 09:28
Tehnični pregledi

Tehnični pregledi

Kakor bolj se namreč bliža zima, poteka vse več aktivnosti povezanih s pripravo jeklenih konjičkov na težje vozne razmere. In tukaj je v ospredju gotovo brezhibnost vozil, za kar lahko veliko vozniki naredimo prav sami, tukaj pa so tudi drugi, ki skušajo pomagati.

Tako sta Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Gornja Radgona in Združenje šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona, v sodelovanju s podjetjem Avtotest d.o.o., Poslovna enota Gornja Radgona, znova organizirala tridnevne brezplačne preventivne preglede motornih vozil. Akcija je potekala v okviru delovnega časa omenjene enote za tehnične preglede vozil, na Ljutomerski cesti 34, v Gornji Radgoni. In kar nekaj voznikov, zlasti z območja upravne enote Gornja Radgona, torej občin: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, je izkoristilo možnost brezplačnega preventivnega pregleda, saj so jih zabeležili rekordnih, skupno natanko 151 (lani:102). Nekaj je bilo rednih pregledov, večina pa preventivnih.

Vozilom, ki so jih vozniki pripeljali na brezplačni preventivni tehnični pregled, so strokovnjaki pregledali vse najpomembnejše, kot so: podvozje in šasija (pregled šasije, zavornih cevi, prednje in zadnje preme, krmilnega - volanskega mehanizma, izpušnega sistema, kontrolo tlaka v pnevmatikah in globino dezena profila); kontrola in nastavitev žarometov (delovanje smerokazov, meglenk in parkirnih luči ter ostalih kontrolnih luči na armaturni plošči); kontrola delovanja brisalcev ter močenja vetrobranskega stekla; kontrola meritve izpušnih plinov pri bencinskih motorjih ter trdih delcev v izpuhu pri dizel motorjih; kontrola hladilne in zavorne tekočine; kontrola obvezne opreme za vozila ter preizkus delovanja zavor na preizkuševalnih valjih

Vse rezultate meritev so shranili v računalnik. V primeru, da je bil rezultat meritev negativen so stranki izpisali tudi kopijo izpisa meritev. Za vse ostale pomanjkljivosti pa so stranke opozarjali ustno. "V treh dneh se je na preventivnih pregledih zvrstilo rekordnih 151 lastnikov vozil. Splošno mnenje koristnikov preventivnih pregledov je, da si je akcija zaslužila vse pohvale in da za prihodnje leto predlagajo, da se naj ta akcija ponovno izvede v treh delovnih dneh. Ugotovitve organizatorjev pa so, da se je za tak brezplačni preventivni pregled letos odzvalo več lastnikov vozil iz posameznih delovnih organizacij. V akciji je poleg strokovnjakov Avtotesta sodelovalo tudi ducat članov ZŠAM Gornja Radgona", je povedal Daniel Veberič iz SPV v cestnem prometu občine Gornja Radgona.

Ob tem nam je Viki Domanjko iz podjetja Avtotest d.o.o., PE Gornja Radgona, postregel z dokaj zaskrbljujočim podatkom, da več kot tretjina izmed pregledanih avtomobilov ni bila tehnično ustrezna za vožnjo, torej ni bila brezhibna. "Med njimi so bila tudi kritična vozila, ki sploh ne bi smela na cesto. Zato je dobro, da so lastniki vozil slednje pripeljali na pregled in smo ugotovili napake, ki so pozneje lahko tragične, ne le za voznike temveč tudi druge udeležence v prometu", nam je še povedal Viki Domanjko.


Več v Gospodarstvo