Skupna vaja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

V Krkinem Obratu v Ljutomeru je prišlo do razlitja nevarne snovi

Prlekija-on.net, torek, 18. november 2014 ob 09:16
Razlitje nevarne snovi 2014

Razlitje nevarne snovi 2014

Za varnost tovarne in zaposlenih se je v soboto, 15. novembra, v Krkinem Obratu v Ljutomeru, izvedla skupna požarna vaja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki so jo poimenovali »Razlitje nevarne snovi 2014«. Pri vaji so sodelovale Industrijske gasilske enote Krke Ljutomer in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer.

Kot so nam sporočili iz Službe za odnose z javnostmi Krke, tovarne zdravil, d.d., Novo mesto, v Krki za varnost in zdravje zaposlenih ter okoliških prebivalcev skrbijo tudi z vlaganji v opremo, tehnologijo in znanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Pomemben del izobraževanja so tudi vaje.

Tako v soboto, zvoki sirene sistema za javljanje požara v Krkinem Obratu Ljutomer niso naznanjali pravega izrednega dogodka, ampak so napovedali začetek vaje s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki so jo to pot izpeljali v skladišču za nevarne snovi. Na vaji so sodelovali člani Industrijske gasilske enote Krke Ljutomer in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer.

Po scenariju je prišlo do iztekanja nevarne snovi iz cisterne in pri tem do poškodbe zaposlenega. Z vajo so preverili učinkovitost in usklajenost operativnih enot za zaščito in reševanje pri skupnem ukrepanju ob morebitnem izrednem dogodku. Posebno pozornost so namenili učinkovitosti delovanja sistema obveščanja, evakuaciji zaposlenih, ukrepanju ob razlitju nevarne snovi, uporabnosti osebne in skupinske opreme reševalcev ter reševanju ponesrečenca.

"V družbi Krka z upoštevanjem tehnoloških navodil, z vlaganji v razvoj in izboljšave, z rednimi usposabljanji zaposlenih in s predpisanimi servisnimi vzdrževanji sistemov zagotavljamo, da je možnost za nastanek nepričakovanih dogodkov v podjetju zelo majhna. Ker pa se zavedamo, da nevarnost kljub različnim ukrepom obstaja, vsako leto organiziramo skupne vaje s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter praktična usposabljanja zaposlenih za uspešno in varno evakuiranje iz objektov. Letos bomo do konca leta skupaj izpeljali 30 praktičnih usposabljanj zaposlenih po različnih objektih in organizacijskih enotah. Eno izmed teh je bila tudi vaja v Obratu Ljutomer," so še nam ob tem povedali.

Vsi gasilci so na skupni vaji uporabljali predpisano zaščitno opremo za požare v primeru nesreč z nevarnimi snovmi. Po vaji so opravili še delno skupno analizo, kjer so ugotovili, da so naloge opravili z roko v roki vsi gasilci skupaj, pri čemer so se ob vaji marsikaj naučili, kar jim bo nedvomno prav prišlo pri morebitnem resničnem posredovanju.


Več v Kultura in izobraževanje