Za enega učenje, za drugega smer na pravi poti

Šest certifikatov kakovosti in dve Zlati paleti Radgončanom

Filip Matko, torek, 18. november 2014 ob 14:15
Peterica ustvarjalcev iz Gornje Radgone

Peterica ustvarjalcev iz Gornje Radgone

V večnamenski dvorani Delavskega doma Trbovlje je 15. novembra bila zaključna prireditev in državna razstava likovnih del s pridobljenimi certifikati »Zlata paleta 2014«, ki jo vsako leto pripravi Zveza likovnih društev Slovenije s sedežem v Trbovljah. Likovno društvo Gornja Radgona je član te zveze, poleg ostalih 25-ih društev, njegovi članice in člani pa se s svojimi likovnimi deli udeležujejo razpisanih tem.

Za leto 2014 so bile razpisane teme »Kmetija«, »Avtoportret« in »Pogled v prihodnost«. Likovnice in likovniki se lahko izkažejo na šestih področjih likovnega ustvarjanja: risba, grafika, realistično slikanje, abstraktno slikanje, fotografija in kiparstvo. Za vsako področje se pripravi posebna državna razstava (na temo »Kiparstvo« je bila letos septembra v Gornji Radgoni !), na te razstave pa posebna strokovna žirija izbere primerna dela, odloči pa tudi o podelitvi certifikatov za kakovost izdelanega umetniškega dela ter o dodelitvi »Zlate palete« kot najvišjega priznanja za posamezno področje. In prav  te certifikate in zlate palete se je podelilo 15. novembra v Trbovljah.

V spremljajočem kulturnem programu je sodeloval kitarist Jernej Kreže, slavnostni nagovor vsem je namenila županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič, zatem pa je o Zlati paleti 2014 govoril predsednik Zveze likovnih društev Slovenije Branko Železnik, ki je dejal tudi: »…V letošnjem projektu je sodelovalo  26 likovnih društev. Oddanih je bilo  519 likovnih del od 240–ih avtorjev. Kljub opozorilom je bilo diskvalificiranih 21 del zaradi neupoštevanja predpisov. Strokovne žirije so za tematske razstave izbrale 218 del. Podelile so: 169 priznanj, 49 certifikatov kakovosti in 6 Zlatih palet. Zaradi velikega števila oddanih del in majhnih kapacitet razstavnih prostorov – delo komisij ni lahko. Mnogokrat se pričakovanja uvrstitve na razstavo,  pri posameznikih spremenijo v  razočaranje,  na drugi strani pa v neizmerno  veselje. V obeh primerih je enotno to, da naj bo to za enega kot izhodišče za nadaljevanje  učenja in izobraževanja,  za drugega pa, da je  njegova usmeritev na pravi poti…«

Iz Likovnega društva Gornja Radgona se je slovesnosti v Trbovljah udeležila peterica likovnic in likovnikov, ki so letos prejeli šest certifikatov kakovosti in kar dve Zlati paleti. Za področje »Risba« je bilo podeljenih 10 certifikatov; za področje »Grafika« sedem certifikatov, med temi Vidki Borko iz Gornje Radgone (monotipija »Nekega novembrskega večera 2999 na ulici«); za področje »Realistično slikarstvo« je bilo podeljenih 10 certifikatov; za področje »Abstraktno slikarstvo« devet certifikatov, med temi Vidki Borko iz Gornje Radgone (akril na platnu »Prva spremljevalka na izboru mis univerzuma 3012«) ter Dani Štrucelj iz Gornje Radgone (akril na platnu »Brez naslova«); za področje »Kiparstvo« je bilo podeljenih pet certifikatov, med temi Leopoldu Methansu iz Spodnje Velke (mavec »Brez obrazno«) in Robertu Juraku iz Logarovec (les in varjeno železo »Gnes«) ter za področje »Fotografija« osem certifikatov, prejel ga je tudi Filip Matko Ficko za fotografijo »Nekoč je bila mlada in lepa«. Ob predsedniku ZLDS Branku Železniku je šest Zlatih palet za leto 2014 podelila županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič. Za področje »Grafika« in področje »Abstraktno slikarstvo« je Zlato paleto (torej kar dve !) prejela Vidka Borko iz Gornje Radgone. Iskrene čestitke !


Več v Kultura in izobraževanje