Šoštanjski veterani v »deželi treh src«

Obiskali Radence, Mele in Gornjo Radgono

Filip Matko, torek, 18. november 2014 ob 22:51
Skupaj v vojni, skupaj v miru

Skupaj v vojni, skupaj v miru

V soboto, 15. novembra, so se na strokovno ekskurzijo v »deželo treh src« na desnem bregu reke Mure podali članice in člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Pod vodstvom svojega predsednika, Leona Stropnika, so se ob 8.30 pripeljali s posebnim avtobusom pred hotel Radin v Radencih, kjer so jih pozdravili predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, Jože Makovec, ob svojem podpredsedniku Niku Brusu in članu predsedstva Milanu Kuzmiču.

Še posebej ganljivo je ob tem bilo srečanje veterana vojne za Slovenijo Maksimiljana Korošca, sedaj stanovalca radenskega DOSOR-ja, ki se je »z ramo ob rami« boril za samostojno Slovenijo leta 1991 z bojnimi tovariši v Šoštanju in se z njimi ponovno srečal po 23-ih letih.

Predstavniki Zdravilišča Radenci so gostom iz Šoštanja predstavili svoje turistične in zdravstvene usluge, le-ti pa so se nato odpravili v Mele, kjer so si ogledali tamkajšnjo oljarno Šeruga. Na avtobusni postaji v Gornji Radgoni so obiskali bife »Veteran«, kjer hranijo različne »trofeje« ter imajo na ogled fotografije iz dni vojne za Slovenijo leta 1991 v Gornji Radgoni. Podrobnosti teh dogodkov jim je predstavil v gornjeradgonskem gasilskem domu Zdravko Stolnik. Pri obeležju »Nikoli več« so položili venec ter se ustavili ob bližnjih skulpturah v »Aleji velikanov«, zatem pa si ogledali še muzejsko stavbo Špital. Bilo je že krepko popoldne, ko so si ogledali šampanjsko klet Pod slapom ter bili deležni degustacije.

Svojo ekskurzijo oziroma obisk v »deželi treh src« so Šoštanjčani ob 16.30 zaključili z domačim kosilom v kmečkem turizmu Benko v Spodnji Ščavnici.


Več v Družabno