Imam povišan sladkor. Kje začeti?

Srečanje s stanovalci v čast Dneva sladkorne bolezni

Filip Matko, torek, 18. november 2014 ob 23:08
Svetovni dan sladkorne bolezni v DOSOR-ju

Svetovni dan sladkorne bolezni v DOSOR-ju

V predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je DOSOR-jeva projektna skupina za diabetes, ki jo vodi Klaudija Zemljič, pripravila 18. novembra dopoldne srečanje s stanovalkami in stanovalci doma v čast Svetovnega dneva sladkorne bolezni (14. november vsako leto !).

Tako je Klaudija Zemljič v uvodu srečanja predstavila podatke o številu obolelih v svetu in pri nas, ko število obolelih za to boleznijo iz leta v leto narašča. Zatorej je to zelo pomembna skrb vseh zaposlenih v domovih starejših do stanovalk in stanovalcev domov. Opomnila je tudi vse na zunanjega sodelavca DOSOR-ja, specialista na tem področju, diabetologa dr. Jurija Šubica, ki redno prihaja na obiske v DOSOR. Pedikerka Ksenija Prelog je opomnila na pravilno vsakodnevno kontrolo in nego nog oziroma pomembnost pedikure, Simona Domjan (vodja prehrane v DOSOR-ju) je opozorila na samodisciplino pri prehranjevanju, a Jani Tkalec iz firme Roche je predstavil pripomočke za merjenje ravni glukoze v krvi (intenvizirano insulinsko zdravljenje zahteva od 4 do 8 meritev dnevno, konvencionalno insulinsko zdravljenje zahteva od 2 do 4 meritve na dan, a oralni antidiabetik mora dnevno opraviti eno ali dve meritvi).

Sledilo je prostovoljno odločanje vsakega posameznika, če se udeleži katere izmed oblik tokratnega »presejalnega testa«: meritve telesne teže, meritve krvnega tlaka, meritve sladkorja v krvi ter meritve »diabetično stopalo«.


Več v Kultura in izobraževanje