V Bučečovcih pripravili že 13. prireditev Drogi sosid dober den

Trinajsta prireditev je potekala v znamenju vraž in urokov

Branko Košti, ponedeljek, 24. november 2014 ob 23:23
13. Drogi sosid dober den

13. Drogi sosid dober den

Bučečovčani in številni obiskovalci od drugod so v nedeljo, 23. novembra popoldne, napolnili dvorano Vaško gasilskega doma v Bučečovcih z velikim pričakovanjem. Zanimalo jih je namreč, kaj so spet pripravili njihovi "kajeri", kot na kratko in do neke mere ljubkovalno, imenujejo člane domačega kulturnega društva "Kajer", ki že več kot desetletje skrbijo za kulturni utrip te vasi v Občini Križevci pri Ljutomeru.

Pričakovanja so bila toliko večja, ker je bila tradicionalna prireditev "Drogi sosid dober den", trinajsta po vrsti, številka trinajst pa med ljudmi ni najbolj priljubljena. Saj veste, 13. v mesecu, še bolj če je to v petek, po ljudskem izročilu ne prinaša nič dobrega. Je pa nekaj dobrega prinesla ustvarjalcem prireditve, saj jim je dala rdečo nit prireditve, katero so namenili vražam in urokom, v katere so v preteklosti, nekateri pa še danes, verjeli ljudje na Murskem polju. Tako smo si med kulturnim programom, v katerem so nastopili Križovski rogisti iz Križevec pri Ljutomeru, Lotmerški tamburaši iz Kluba prleških babic Pristava, ljudski pevci iz Bučečovcev, na teh prireditvah nepogrešljiva Marko Kočar in Olga Antič ter FS Kajer, ogledali video predstavitev z naslovom "Od Lucijinega stoleca ali ka se zgodi, če preveč vervleš v to, ka drügi rečejo".

Kot je v tej vasi že tradicija, so bili ob koncu bogato pogoščeni vsi, nastopajoči in obiskovalci, ker pa se bliža adventni čas, je bilo mogoče izbirati med adventnimi venčki.

Naj še povemo, da tema prireditve, kljub dejstvu, da je bila trinajsta po vrsti, ni bila izbrana samo zaradi tega. V sodelovanju z Jelko Pšajd iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota, KD Kajer izvaja raziskavo z naslovom "Ka so povedale store tetice, to so resen prove resnice". Želijo namreč zbrati čim več rekov, vraž in urokov iz Križevske fare in celotnega Murskega polja.


Več v Kultura in izobraževanje