Pomurski slikarski umetniki v naravi slikali beltinski grad iz 13. stoletja

Beltinski grad na platnu pomurskih likovnih umetnikov

Jože Žerdin, sreda, 26. november 2014 ob 08:37
Beltinski grad na platnu pomurskih likovnih umetnikov

Beltinski grad na platnu pomurskih likovnih umetnikov

V idiličnem naravnem okolju v središču vasi Beltinci od 13. stoletja stoji beltinski grad s parkom, kjer rastejo mogočna stoletna drevesa. Sicer pa je beltinski grad s parkom in njeno okolico najlepše »obarvan« z jesenskimi naravnimi barvami prav sedaj v jeseni.

Tako se je Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Murska Sobota odločil in skupaj z akademskim slikarjem Jožetom Denkom pripravili osmo mini jesensko slikarsko kolonijo, kjer so slikarski umetniki iz celotnega Pomurja od Gornje Radgone, Radencev, Lendave, Velike Polane, Hotize, Murske Sobote in od drugod na platno s barvami oživeli beltinski park z baročnim dvorcem. Jesenska slikarka kolonija je potekala v soboto, 22. novembra, kajti lep sočni jesenski dan s toplimi žarki sonca je bil kot nalašč primeren za slikarsko ustvarjanje v naravi.

Tema osme mini slikarske kolonije je nosila naslov beltinski grad in park. Tako so se slikarski umetniki namestili v parku okrog gradu, nekateri pa v notranjosti gradu in kar cel dan do pozne noči ustvarjali, risali in slikali na platno beltinski park iz različnih pogledov in z različnimi barvami. Skozi likovno ustvarjanje so nastale tudi čudovite slike beltinskega gradu, njegovega parka, stoletna drevesa in značilnost Beltincev, njene večletne tradicije folklornega festivala.

Slikarji so pri svojem delu uporabljali platno, čopič in dve slikarski tehniki slikanja z akrilnimi in oljnimi barvami. Tako je skozi osmo mini slikarsko jesensko kolonijo nastalo kar precej slik, ki so jih ob koncu kolonije zbrali v prostorih gradu. Nastale slike beltinskega gradu in parka z okolico bodo ostale kot trajen spomin na beltinski grad, ki vse bolj propada in čaka ter kliče po obnovi.

Slikarski umetniki so s svojimi slikami dali in prispevali dragoceni kulturni zaklad naši kulturni dediščini. Morda pa ko se bo grad obnavljal, se bo kdo spomnil in iz zaprašenih omar na plano prinesel slike z letošnje slikarske kolonije in z odtenkom čuta do kulturne dediščine grad obnavljal prav po spominu barvnih slik. Vse nastale slike, ki so jih pomurski slikarski umetniki ustvarili v Beltincih bodo razstavljene in si jih bo mogoče ogledati v razstavnem prostoru beltinskega gradu v začetku prihodnjega leta. Tako so slike ostale živ in trajen spomin na beltinski grad in park. Torej, kar je v jeseni nastalo, bo pozimi na ogled.


Več v Kultura in izobraževanje