Medgeneracijsko pletenje adventnih venčkov

V DOSOR-ju skupaj stanovalci, šolarji in prostovoljci

Filip Matko, četrtek, 27. november 2014 ob 18:07
Pletenje adventnih venčkov v DOSOR-ju

Pletenje adventnih venčkov v DOSOR-ju

V učilnici DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, v četrtem nadstropju, je bila pod vodstvom domske gospodinje Vesne Razboršek organizirana vsakoletna ustvarjalnica adventnih venčkov. Zgodilo se je to v sredo, 26. novembra popoldne, ko so se stanovalkam in stanovalcem DOSOR-ja pridružile prostovoljke iz Turističnega društva Negova - Spodnji Ivanjci ter šolarke Osnovne šole Radenci.

Alenka Šiško, ki je vodila prostovoljke iz Turističnega društva Negova – Spodnji Ivanjci, je povedala, da prihajajo na tovrstno ustvarjalno delavnico že šest let in da se vedno imajo »fajn«. Podobnega mnenja so bile šolarke Osnovne šole Radenci (Laura, Neža, Nina, Tajda in Zala), ki so prišle z mentorico Sandro Prelog v okviru projekta sodelovanja med šolo in DOSOR-jem »Nitke prijateljstva«.

Stanovalke in  stanovalci so si ob pomoči šolark in  prostovoljk izdelali adventne venčke, ki jim bodo krasile domsko sobo do Božiča, šolarkam in prostovoljkam pa doma. Pri izdelovanju venčkov se je uporabilo različno zimzeleno rastlinje pa tudi novodobne okraske, k temu pa so bile dodane štiri sveče, ki opominjajo na štiri adventne nedelje. Običaj izdelave adventnih venčkov se je v Sloveniji uveljavil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja po vzoru na severne, germanske  dežele. Brez dodanih sveč se ti venčki obesijo na vhodna vrata.

Dan po izdelavi adventnih venčkov je le-te, ki so bili razstavljeni, v avli DOSOR-ja blagoslovil »domski župnik« Mirko Rakovnik.


Več v Kultura in izobraževanje