»V družini sem doma«

Ob Tednu Karitas je potekalo srečanje sodelavcev Karitas na Ponikvi in 24. dobrodelni koncert Klic dobrote

Nuša Novak, sobota, 29. november 2014 ob 09:44
Klic dobrote

Klic dobrote

Teden Karitas letos z različnimi dogodki in pobudami opozarja na stiske družin, ki niso povezane le s pomanjkanjem sredstev in dobrin. Teden Karitas je tudi tokrat priložnost zahvale sodelavcem in prostovoljcem Karitas za vse delo, ki ga opravljajo. V naši državi jih je več kot devet tisoč, ki svoj čas namenjajo ljudem na obrobju. Številni smo v sredo, 26. novembra, poromali na Ponikvo, kjer je opoldne sveto mašo daroval predsednik Slovenske Karitas, upokojeni koprski škof, msgr. mag. Metod Pirih. Ob oltarni mizi se mu je pridružil tudi škof Stanislav Lipovšek in približno 70 duhovnikov ter več kot 1300 sodelavcev in prostovoljcev Karitas.

V duhu letošnjega gesla »V družini sem doma«, želimo opozoriti na številne stiske družine, ki niso samo materialne. Poleg brezposelnosti, premajhnih dohodkov in slabih materialnih pogojev za življenje premnogih družin v Sloveniji, družine tarejo tudi druge stiske povezane z duševnim in telesnim zdravjem, poklicno preobremenjenostjo staršev, osamljenostjo otrok in starejših, zasvojenostjo in nasiljem. Nobena skupnost, niti nobena družina ni popolna in idilična. Vse družine so poleg osebnih stisk, ki so neizogibne v vsakem življenju, pod hudim pritiskom globalizacije, individualizacije, potrošništva in v zadnjih letih še negotovosti zaradi gospodarske in vrednostne krize. Karitas vidi družino kot ljubečo, spoštljivo, vzgojno in ustvarjalno temeljno skupnost, v kateri se razvijajo in živijo osnovne oblike solidarnosti, ki se še posebej kažejo v skrbi za otroke, invalidne, bolne in starejše.

Karitas na stiske družin odgovarja s programi materialne pomoči, v nadaljevanju pa tudi z različnimi programi pomoči zasvojenim in njihovim svojcem, preventivnimi programi za otroke in mladino ter s široko dejavnostjo župnijskih Karitas pri medgeneracijski skrbi za starejše in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah.

V Tednu Karitas poteka tudi veliko dogodkov na ravni Župnijskih in Škofijskih Karitas. To je teden, ko je za nas sodelavce in prostovoljce Karitas teden veselja in zahvale za vse delo, ki ga opravljamo in za vse ljudi s katerimi se srečujemo.

Na slavnostni sveti maši na Ponikvi, kjer vsako leto vlada prav posebno vzdušje, smo se zbrali tudi sodelavci in prostovoljci župnijske Karitas Ljutomer s predsednico naše župnijske Karitas, Marijo Pušenjak ter kaplanom Zoranom Carjem in skupaj z ostalimi počastili 26. november, kot prav poseben praznik, ko obeležujemo rojstvo blaženega Antona Martina Slomška. Zraven tega pa sta srečanje na Ponikvi in dobrodelni koncert v celjski dvorani Golovec že tradicionalni prireditvi, s katerima Teden Karitas doseže svoj vrh.

Prireditev Klic dobrote, katere smo si mi ogledali le generalko, v dvorano vsako leto privabi številne obiskovalce, ki pomagajo Karitas zbrati nujno potrebna sredstva za lajšanje stisk najrevnejših družin po vsej Sloveniji. Številni nastopajoči glasbeniki, pevci, zbori, plesalci in drugi umetniki so tudi letos s svojim nastopom nagovorili slovensko javnost. Trkali so na dobroto src in pozivali k pomoči družinam v stiski.


Več v Kultura in izobraževanje