Kip svetega Jožefa v Bučečovcih od prometne nesreče razsut

116-letni kip svetega Jožefa se je od prometne nesreče razsul

Jože Žerdin, torek, 2. december 2014 ob 15:29
Razsut kip sv. Jožefa v Bučečovcih

Razsut kip sv. Jožefa v Bučečovcih

Na območju občine in župnije Križevci pri Ljutomeru je kar nekaj zaščitenih hiš, križev in drugih križnih znamenj, nad katerimi bdi zavod za spomeniško varstvo Maribor. Ob glavni cesti Vučja vas – Križevci pri Ljutomeru je za odcep vasi Bučečovci bil postavljen kip svetega Jožefa s številnimi freskami. Kip je stal na kamniten oglatem stebru s podstavkom.

Predniki iz Bučečovcev so ga dali postaviti leta 1898. Preživel je torej vojne vihre, številne spremembe, vremenske neprilike, a do pred kratkim se je kip razsul od prometne nesreče. Občani Bučečovcev so ga pred leti sicer zaščitili in obnovili pred propadanjem in nanj so bili nadvse ponosni, kajti iz spoštovanje do svojih prednikov so kip sv. Jožefa po svojih močeh vzdrževali.

Ob tem kipu so se verniki velikokrat tudi zbrali pri raznih molitvenih urah, kajti sveti Jožef je zaščitnik kmetov in delavcev. Do pred kratkim je sicer kip svetega Jožefa stal, a po spletu okoliščin se je zgodila prometna nesreča in kip se je razsul na manjše kose, ki že nekaj časa ležijo na travi in ob podstavku kipa. Od prometne nesreče so torej ostali »ostanki« kipa, pri čemer je nastala na kipu materialna škoda. Nastali problem so si ogledali policisti in delavci zavoda za spomeniško varstvo Maribor - oddelka za restavriranje, ki pa so se odločili, da bodo kip sv. Jožefa ponovno restavrirali in obnovili kot je bil pred obnovo. V obnovo kipa se je vključila tudi občina Križevci.

Brž, ko bo kip restavriran in obnovljen ga bodo spet postavili nazaj na isto mesto, kajti vaščani Bučečovcev so na kip navezani.


Več v Črna kronika