Nihče ni nasprotoval gradnji prve upepeljevalnice za živali v Sloveniji

Za upepelitev živali med 56 in 276 evrov

Branko Košti, nedelja, 7. december 2014 ob 17:32
Upepelitev živali stane med 56 in 276 evrov

Upepelitev živali stane med 56 in 276 evrov

Mnogi ljubitelji živali na severovzhodu države in po celi Sloveniji, ter tudi v sosednji Avstriji, si bodo gotovo dobro zapomnili letošnjega sv. Miklavža, saj jim je prinesel lepo darilo. Samostojna podjetnica iz Ljubljane, Tanja Škorjanc je namreč prav ob sv. Miklavžu, streljaj od reke Mure, v Črncih v občini Apače odprla prvo upepeljevalnico za male živali pri nas.

Ideja o tem se ji je porodila, ker sama v času, ko je živela v mestnem okolju, ni imela kje pokopati svojega psa. Upepeljevalnico, ki je po besedah Škorjančeve vredna okoli 150 tisoč evrov, so uredili v prenovljenem nekdanjem hlevu. V Večnem zavetišču, kot so poimenovali upepeljevalnico, bodo lastniki in ljubitelji lahko upepelili živali težke do 120 kilogramov. Cena storitve bo določena na podlagi teže živali, vključevala pa bo tudi prevzem živali, prevoz in žaro. Za upepelitev živali do dveh kilogramov bo tako treba plačati 56 evrov brez prevzema in prevoza, za živali težje od 40 kilogramov pa 276 evrov. Upepeljevali bodo predvsem pse, domače mačke, hišne ptice, manjše glodavce in nekatere kuščarje.

"Ideja za upepeljevalnico se mi je dejansko porodila iz osebne izkušnje, ko smo se pred leti morali posloviti od našega kužka Naya. Živeli smo v urbanem, blokovskem naselju in žal nismo imeli možnosti pokopa na domačem vrtu. Skupaj s partnerjem sva začela iskati informacije po internetu in v tujini, kako je s slovesi hišnih ljubljenčkov v tujini. Ugotovila sva, da je tam ustaljena praksa, da se od ljubljenčkov poslovijo z upepelitvijo ali pokopom v krsti. Največkrat pa imajo posmrtne ostanke v žari kot spominek na polici. In vse se je začelo z iskanjem lokacije za postavitev upepeljevalnice. Na internetu sva našla ponudbo za gospodarsko poslopje v občini Apače. Takratni župan se je s projektom strinjal in ni imel zadržkov. Občina nam je izdala lokacijsko informacijo in izbrali smo projektanta", razlaga Škorjančeva.

Glede na gradbene pogoje so pridobivali vso potrebno dokumentacijo, analize tveganje na okolje, predloge monitoringa zraka, vodno soglasje, okoljevarstveno dovoljenje glede emisij za zrak... "Vmes smo naleteli na menjavo županov in združevanje ministrstev. Novi župan in svetniki so bili na začetku skeptični, potem ko so si isti objekt ogledali v Avstriji so naš projekt sprejeli. Naša vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja je zaradi spremembe zakonodaje padla pod okrilje Ministrstva za okolje in prostor, ki nam je izdalo gradbeno dovoljenje. Gradnja je potekala brez problemov. Letos smo na podlagi zagotovljenih vseh okoljevarstvenih pogojev in pregleda samega objekta s strani izvedencev, ki jih je določilo Ministrstvo za okolje in prostor, dobili zeleno luč za pričetek obratovanja. Trenutno je naša naloga obiskovanje veterinarskih klinik po Sloveniji", pravi Tanja Škorjanc in dodaja, da je od ideje do realizacije kljub vsemu preteklo dobrih pet let.

Sama upepeljevalnica je narejena in pripeljana iz Velike Britanije, kjer ima že pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje združenega kraljestva Velike Britanije. Tam je Škerjančeva s partnerjem tudi raziskala tržišče in se naučila o poslovanju ter tehnologiji upepeljevanja. Celotni strošek je okoli 150.000 evrov, saj je investicija zahtevna skozi celoten proces, tako z vložkom v osnovna sredstva, kot tudi v zagotavljanje vse dokumentacije in njeno implementacijo v prakso. "Naše poslovanje se prične s prevzemom pokojnega hišnega ljubljenčka na veterinarski postaji, prevozom v upepeljevalnico, upepelitev in vrnitev pepela v žari lastniku. Naročnik bo pri veterinarju prejel ovojnico z nalepljeno identifikacijo ter težo živali, ki jo bo izpolnil veterinar. Vse pomembne informacije in številke kamor naročnik pokliče za vse informacije in za odločitev o žari. Cena storitve je sestavljena iz prevoza, upepelitve in žare. Pepel se shrani v izbrano žaro. Na zalogi imamo pet vrst žar. Izbira žare je lastna odločitev naročnika, žaro lahko pokoplje ali pepel raztrosi po travniku, ali pa se odloči za zakop žare na pokopališču za male živali v Mariboru. Žaro s pepelom vrnemo v roku treh tednov. O prevzemu žare s pepelom se dogovorimo po telefonu za kraj in čas", je pojasnila Škorjančeva.

Dodala je, da že dobivajo vprašanja o zagotovitvi pravega pepela upepeljenega hišnega ljubljenčka. To imajo tehnično urejeno tako, da njihova upepeljevalnica zagotavlja individualno upepelitev. Pokojnega hišnega ljubljenčka bodo spremljali tehnični dokumenti o sledljivosti in identifikacijska številka. "Vsaka skrb je tako odveč, ker smo tudi kot podjetje zavezani k poštenosti, prav tako je tu neizpodbitno in moralno nedopustno, da bi se lahko kaj takega sploh pripetilo. Torej kot edini ponudnik upepeljevanja v Sloveniji bi želeli s konkurenčno ceno in ustrezno tehnično opremljenostjo in znanjem, osvestiti in se predstaviti Sloveniji", je še povedala Tanja Škorjanc, lastnica in direktorica Večnega Zavetišča - Upepeljevalnica za hišne ljubljenčke, ki ima sedež v Ljubljani.

Torej, ker se vse več lastnikov, predvsem ljubiteljev malih živali, odloča za upepelitev svojih hišnih ljubljenčkov, krematoriji in sežigalnice postajajo prava atrakcija in uspešna poslovna ideja. In tako naj bi poslej bilo tudi v prvi slovenski upepeljevalnici, v Večnem zavetišču v Črncih v občini Apače (ob glavni cesti Gornja Radgona – Šentilj).


Več v Gospodarstvo