Cvetličarji iz Slovenije in Hrvaške pokazali svoje znanje

Mednarodna floristična delavnica v tropskem vrtu Ocean Orchids v Dobrovniku

Jože Žerdin, nedelja, 14. december 2014 ob 09:35
Floristična delavnica v tropskem vrtu Ocean Orchids

Floristična delavnica v tropskem vrtu Ocean Orchids

V Dobrovniku od leta 2007 deluje podjetje Ocean Orchids, kjer v proizvodnji dnevno zacveti okoli 4000 najrazličnejših orhidej. Njihova želja je bila prodaja njihovih proizvodov, kot mala prodaja, zato je nastala prodajalna s tropskim vrtom, oziroma tropska »džungla« sredi Prekmurske ravnice.

V tropskem vrtu v Dobrovniku obiskovalcem ponujajo orhideje, ki jih tudi sami vzgajajo, a nadgradnja vrta pa je tropski vrt, pri čemer te rastline niso na prodajo ampak samo na ogled, oziroma paša za oči. V tem dobrovniškem podjetju so se za ta korak odločili predvsem zaradi tega, da vsak človek nima možnosti obiskati tropskih krajev, kajti v Dobrovniku lahko vidi in najde razne tropske rastline in tropske sadeže iz celega sveta. V tropskem pragozdu v Dobrovniku poleg številnih botaničnih orhidej lahko obiskovalec občuduje zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta, kot so denimo banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. V tropskem pragozdu je tudi obsežna zbirka živo pisanih flamingovcev, pestra izbira vzpenjalk, ki očarajo vsakega ljubitelja bujne tropske narave.

Tropski vrt se razprostira na 350 m2 površine, kjer rastejo rastline v »džungli« z več kot 900 eksotičnih primerkov približno stotih rastlinskih vrst. Ker pa se približujejo božično-novoletni prazniki so se v podjetju Ocean Orchids odločili in v soboto, 13. decembra, pripravili floristično delavnico pod mentorstvom priznanega nizozemskega florista Hana Meerhofa. Tema letošnjega božično - novoletnega bazarja je bila »Božična orh- ideja«.

Prvi dan so na floristični delavnici bili cvetličarji iz Slovenije, drugi dan pa iz Hrvaške, s poudarkom prazničnega pridiha. V delavnicah so profesionalni cvetličarji aranžirali božično-novoletne okraske – aranžmaje. Material za izdelavo aranžmajev je pripravilo podjetje Ocean Orchids Dobrovnik. Na delavnicah pod vodstvom nizozemskega florista so se cvetličarji veliko novega naučili, dobili novih idej. Nizozemski florist je ob koncu delavnic vse cvetličarje pohvalil in si ogledal njihove narejene aranžmaje, kajti vsi so bili unikatno izdelani in tako so si nabrali novih idej, da bodo lahko v svojih cvetličarnah ponujali svojim kupcem nekaj novega.

Tja do 24. decembra, ko se bo božično-novoletni bazar zaključil, bo v tropskem vrtu ves čas praznično vzdušje, kjer si bodo lahko obiskovalci praznike popestrili z nakupom božično-novoletnih izdelkov, ustvarjenih izpod rok profesionalnih cvetličarjev iz Slovenije in Hrvaške.


Več v Kultura in izobraževanje