Slovenski delavci migranti zaradi dvojne obdavčitve pripravljajo množični protest

Protest bo 27. decembra ob 13.30 na nekdanjem mejnem prehodu Šentilj

Prlekija-on.net, torek, 16. december 2014 ob 18:436
Civilna iniciativa (CI) Apače, za 27. december pripravlja protest, ker vlada in ministrstva delavcem migrantom niso odgovorili glede pravil dvojne obdavčitve. Protest bo na nekdanjem mejnem prehodu Šentilj.

Dušan Cvetko iz iniciative je ob tem povedal, da so zgroženi nad odnosom vlade, ki po njihovem ni pokazala niti toliko volje, da bi povedala, da ji ni mar in da iz pogajanj ne bo nič. Pred kratkim jih je namreč ministrstvo za finance obvestilo, da predlog novele zakona o dohodnini, po katerem bi bili delavci migranti obravnavani posebej, nima podpore ne v koaliciji ne v stroki.

Do 15. decembra so tako pričakovali vsaj pogovor, a se to ni zgodilo, zato so sedaj napovedali protest. K sodelovanju so povabili tudi slovenske delavce iz Italije in Nemčije, ki jih čaka enaka davčna usoda.

Problematika dvojne obdavčitve se v Sloveniji vleče že od leta 2006. Slovenski delavci v tujini tako odvedejo davek že v sosednji Avstriji, nato jim ga odvede še Slovenija. V CI Apače na to odgovarjajo, da za to Slovenija nima pravice, glede na to, da so si službo sami morali poiskati v drugi državi.

S 1. januarjem 2014 so v Sloveniji že odpravili posebno osebno davčno olajšavo, kar je bil povod tudi za množičen javni shod v začetku leta. S to odpravo tako delavcem migrantom že za letos grozijo visoka doplačila, ki naj bi po izračunih CI Apače bila višja od 1.500 do 5.000 evrov.

Po podatkih CI Apače je število slovenskih delavcev v Avstriji naraslo že na 20.000, kar je predvsem posledica slabih zaposlitvenih možnosti doma.


Več v Gospodarstvo