V Banovcih pri družini Tomc jaslice po svetopisemskem izročilu

Andrej Tomc iz Banovcev na svojem domu razstavlja jaslice s panonsko vasjo

Jože Žerdin, torek, 23. december 2014 ob 09:21
Jaslice pri družini Tomc

Jaslice pri družini Tomc

Prav gotovo številni obiskovalci Božične vasi Banovci že nekaj let dobro poznajo mojstra izdelovanja jaslic Andreja Tomca, ki je pred leti skupaj z ženo Justo zapustil Gorenjsko, pri čemer sta se iz Škofje Loke odselila v Prlekijo v Banovce na Murskem polju. V Banovcih sta si ustalila novo življenje, ki ga sedaj kot upokojenca uživata na jesen življenja.

Čeprav Andrej na Gorenjskem, ko je še bil v službi ni imel časa za svoje konjičke, zato ima sedaj več časa za ustvarjanje na svojem domu ali priročni delavnici, kjer ustvarja in riše najrazličnejše risbe, to so rože in tihožitje, kjer najde svoj notranji mir in zadovoljstvo. Pred tremi leti pa se je po naključju odločil za izdelavo jaslic, kar mu je tudi uspelo. Tudi tokrat je na svojem domu v garaži v Banovcih na ogled postavil svojo umetniško ustvarjanje – jaslice in panonsko vas.

Vse makete so narejene in postavljene na petih kvadratnih metrih površine in so prava paša za oči. Izdelovanja jaslic se je Andrej Tomc odločil po svetopisemskem izročilu, pri čemer je kolo časa pri jaslicah zavrtel za 2000 let nazaj, pri panonski vasi pa za 100 let nazaj, s pridihom tedanjega utripa kmečkega življenja v Prlekiji in Prekmurju. Tako je naredil maketne jaslice mesto Betlehem, kjer se je rodil Jezus, v povezavi z Goro Golgoto in panonsko vasjo. Jaslice in figurice in določeni objekti, so izdelani iz naravnega materiala iz gline, katero mu je podarilo podjetje Tondach iz Borecev.

Andrej k jaslicam vsako leto dodaja nekaj novega iz svetopisemskega izročila, to je tudi storil sedaj, ko že tretje leto razstavlja svoje jaslice na svojem domu. V spomin sta tudi prejela unikatne jaslice iz Egipta, ki so prav tako na ogled na domačiji Tomc. Kot pravi mojster Andrej je bilo veliko in zahtevno delo, kajti pod njegovimi prsti je nastala prava panonska vas s cehovskim pridihom, kot je denimo prikaz kovaštva, žagarstva, mlin, lončarska delavnica, kmečki vodnjak, kmetija in kmečko dvorišče s konji, prikaz žetve na stari način, mlačev pšeničnega klasja s cepmi, čiščenje žita z bintom, kmečki voz z volovsko vprego, čebelnjak s panjskimi končnicami... Pri izdelovanju makete panonska vas je uporabljal les in slamo. Panonska vas je predstavljena in narejena tako, kot je bilo pred 100 leti.

Andreju in njegovi ženi Justi božični prazniki veliko pomenijo, zato se vsako leto še bolj poglablja pri izdelovanju in postavljanju jaslic na svojem domu.


Več v Zanimivosti