Državljan Bosne in Hercegovine v vozilu nezakonito prevažal 24 tujcev

Policisti ob pomoči Finančne uprave RS prijeli organizirano združbo

Prlekija-on.net, četrtek, 8. januar 2015 ob 11:07
Policija

Policija

Mobilna enota Finančnega urada Murska Sobota je 22. decembra 2014 dopoldne, na avtocesti Pince–Murska Sobota opravljala nadzor nad prevozi v cestnem prometu. Zaustavili so tovorno vozilo Peugeot Boxer z registracijo Bosne in Hercegovine in ga pospremili na avtocestno počivališče Dolinsko. Pri kontroli vozila in potnikov so odkrili, da 27-letni voznik, državljan Bosne in Hercegovine, v vozilu prevaža 24 tujcev, ki jih je nezakonito pripeljal na območje Republike Slovenije. Med tujci je bilo 22 državljanov Sirije, en državljan Eritreje in en državljan Somalije.

V nadaljnjem postopku so zadevo prevzeli policisti in kriminalisti PU Murska Sobota. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je bilo kaznivo dejanje Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu KZ-1B storjeno s strani organizirane združbe štirih državljanov Bosne in Hercegovine. Zoper vse je bila podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti. Dva osumljena sta bila privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor.

Statistika nedovoljenih vstopov tujcev v letu 2014 na območju PU Murska Sobota
Policisti PU Murska Sobota so v prvem in tretjem trimesečju 2014 obravnavali posamezne skupine tujcev zaradi nedovoljenih vstopov na notranjih mejah. Predvsem se v zadnjem času ugotavlja povečanje nedovoljenih migracij državljanov držav z Bližnjega in Srednjega Vzhoda, kjer so vojna žarišča in severne Afrike, kateri so v Slovenijo prihajali z območja Madžarske. Ilegalni prebežniki, ki so jih policisti obravnavali so se predhodno večinoma že nahajali v Centrih za tujce na Madžarskem in v Srbiji.

Na t.i. notranji meji z Republiko Madžarsko so leta 2014 obravnavali 64 (leto prej 143) tujcev, največ državljanov Sirske arabske republike in Albanije. Prevozniki so nameravali peljati skupine ilegalcev v smeri Italije, predvsem v kombiniranih vozilih. Najpogostejša lokacija nedovoljenih prestopov je bila avtocesta A5 na območju Pinc in Dolge vasi. Na avtocesti A5 in na drugih prometnih povezavah, ki vodijo čez slovensko-madžarsko državno mejo, policisti pogosto opravljajo kontrolo motornih vozil, zaradi odkrivanja in preprečevanja nedovoljenih vstopov tujcev in odkrivanja ostalih prekrškov ter oblik čezmejne kriminalitete. Obravnavali so tudi 18 (leto prej 17) tujcev, ki so brez veljavnih dokumentov v Slovenijo vstopili iz Italije, med njimi je bilo največ državljanov Egipta in Moldavske Republike.

Na t.i. zunanji meji z Republiko Hrvaško pa ne zaznavajo nobene tovrstne problematike.


Več v Črna kronika