DUTB ovadil vodstva nekaterih bioplinarn

Na seznamu ovadenih podjetij so se znašle tudi bioplinarne iz Prlekije in Prekmurja

Prlekija-on.net, sreda, 14. januar 2015 ob 22:1711
Bioplinarna

Bioplinarna

TV Slovenija je poročala, da je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), zaradi suma kaznivih dejanj Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) prijavila vodstva 12 podjetij, saj naj bi v teh podjetjih dobili posojila z zavajanjem bančnikov. Prijave naj bi bile vezane na vodstva neuspešnih bioplinarn.

Na seznamu ovadenih podjetij so se znašle tudi bioplinarne iz Prlekije in Prekmurja. Nova Ljubljanska banka (NLB) je vlagatelju Domnu Jurši za gradnjo bioplinarne odobrila šest milijonov evrov, podjetju Bioštrom pet milijonov evrov, medtem ko je Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) Bioplinu Gjerkeš odobrila dobrih 14 milijonov evrov, Bioplinu Vargazon pa dobrih devet milijonov evrov posojil.

Na TV Slovenija so poudarili, da je bila vrednost investicij in odobrenih posojil skoraj dvakrat večja od vrednosti primerljivih bioplinarn na trgu, saj naj bi prirejali račune. Sporno naj bi bilo, ker sta državni banki večmilijonska posojila odobrili samostojnim podjetnikom, ki se nikoli niso ukvarjali z energetiko, temveč so bili kmetovalci. Investicijo so pokrili z bančnim kreditom, ne z lastnim denarjem, kar naj bi bil razlog, da nobena izmed navedenih bioplinarn ni nikoli polno delovala, niti nikoli redno vračala posojil. Lastniki bioplinarn medtem molčijo, TV Slovenija pa se je oglasil le investitor propadle bioplinarne v Središču ob Dravi, Domen Jurša, ki je dejal, da od kredita ni dobil nič. "Dobili smo ga od NLB-ja in ga do zadnjega centa plačali izvajalcu," je povedal za TV Slovenija.

Primere bo zdaj pod drobnogled vzela policija, ki pa navaja, da ne bodo razrešeni kmalu, saj pri zahtevnejših primerih, kjer je treba preveriti več podatkov in zagotoviti več poslovne dokumentacije, to lahko traja več mesecev ali celo leto dni.


Več v Črna kronika