V desetem letu delovanja so uresničili veliko željo

Občni zbor društva Oldtimer Stara Gora

Branko Košti, nedelja, 18. januar 2015 ob 11:23
Občni zbor društva Oldtimer Stara Gora

Občni zbor društva Oldtimer Stara Gora

Za člane in članice društva Oldtimer Stara Gora, je bilo leto 2014 prelomno, je v uvodu poročila o delu in aktivnostih, na rednem letnem občnem zboru društva, poudaril predsednik Alojz Slekovec. V desetem letu plodnega in uspešnega delovanja se jim je namreč izpolnila velika želja: uspel jim je nakup starejšega gospodarskega objekta s pripadajočim zemljiščem, katerega z veliko veselja, energije, vztrajnosti in tudi iznajdljivosti, preurejajo v muzej kulturne, tehnične in premične dediščine. Ostaja sicer nekoliko grenak priokus, da objekt ni na Stari Gori, kot so sprva želeli, pa vendar zadovoljni vlagajo ogromno ur prostovoljnega dela in znanja v ureditev prostorov v Bolehnečicih.

Ob tej priložnosti se je predsednik zahvalil vsem, ki vlagajo čas in energijo ter na kakršen koli način pomagajo na poti k dokončni ureditvi prvega muzeja starodobnikov v Sloveniji, katerega lastnik je društvo. Vse, ki ne opravljajo svojih obveznosti, katere so sprejeli s članstvom pa je opomnil, da lahko le s skupnimi močmi uresničijo visoko zastavljene cilje.

Ob številnih delovnih akcijah niso zanemarili ostalih aktivnosti. Člani so s svojimi vozili sodelovali na prireditvah v občini Sv. Jurij ob Ščavnici in okolici, se udeležili treh srečanj v Avstriji in enega na Hrvaškem, odlična mesta na tekmovanjih v oranju s starodobnimi traktorji so dosegali tudi traktoristi. Poleg že tradicionalnih prireditev (srečanje mopedov, srečanje starodobnih vozil, razstavo traktorjev in starodobne kmetijske mehanizacije), so na Stari Gori, na pobudo družine Vuk, pripravili prvo srečanje starodobnih koles. Na slovesnosti ob 10-letnici delovanja društva je bila izpolnjena dolgoletna želja ustanovnega člana Franca Belšaka, saj je lahko prvič zakuril v svojo parno lokomobilo, danfar po domače.

Za »starogorske oldtimerje« bo tudi leto 2015 zelo delovno, kar je razvidno iz obširnega programa dela, katerega so sprejeli na občnem zboru. Težišče aktivnosti bo usmerjeno v nadaljevanje urejanja muzeja v Bolehnečicih, zanemarili pa ne bodo vzdrževanja in tekočih popravil voznega parka in ostale mehanizacije, v maju bodo po okoliških krajih vrteli pedale starodobnih koles, julija bodo »brenčali« stari mopedi do 50 ccm prostornine motorja, pripravili pa bodo še razstavo starodobnih vozil. Izostala ne bo avgustovska razstava kmetijske tehnike in sejem rabljene kmetijske opreme. Vzporedno z regijskim tekmovanjem v oranju bo izvedeno tekmovanje v oranju s starodobnimi  traktorji, člani društva pa bodo pomagali pri organizaciji in izvedbi državnega prvenstva v oranju, katero bo meseca septembra v občini Sv. Jurij.

Ob 10-letnici delovanja so se s pisnimi zahvalami oddolžili ustanovnim članom, kateri še vedno prizadevno delujejo v društvu. Priznanja sta podelila predsednik Alojz Slekovec in župan Občine Sv. Jurij Miroslav Petrovič, prejeli pa so jih: Alojz Slekovec, Anton Klemenčič, Danijel Tancoš, Franc Belšak, Edi Vuk, Franc Horvat, Janez Šijanec, Janko Rantaša, Franc Žnidarič, Mirko Karba, Anton Tancoš, Darko Tancoš, Feliks Kocuvan, Marija Slekovec, Slavko Slekovec, Dominik Holc, Ivan Košar, Janko Karba, Simon Klemenčič, Branko Vuk, Anton Golnar, Zdenka Ljubec, Srečko Šijanec, Alojz Štuhec in Katja Klemenčič.

Seveda se ob priložnostih, kot je tudi občni zbor, znajo delovni člani društva Oldtimer Stara Gora, poveseliti in pošaliti. Tako je bilo tudi tokrat, ko smo spremljali šaljivi obred krsta novih članov, nakar so se po dobri večerji veselo zavrteli ob zvokih glasbe.


Več v Kultura in izobraževanje