Uspešna menjava v programu Linked Age

Zadovoljstvo obeh stanovalcev iz Radencev in Skopja

Filip Matko, četrtek, 22. januar 2015 ob 09:53
Draganovo slovo v avli DOSOR-ja

Draganovo slovo v avli DOSOR-ja

Kot smo že poročali na spletnih straneh »Prlekije«, sta se v dneh od 13. do 20. januarja v okviru mednarodnega projekta izmenjave stanovalcev domov za starejše Linked Age izmenjala stanovalec DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, 62-letni Ratko Majstorović in 76-letni Dragan Josifoski, ki je sicer stanovalec Doma starejših Idila v Skopju.

Za gosta iz Makedonije so gostitelji pripravili izredno pester program. Po prvem spoznavnem dnevu (sreda, 14. januarja) z ogledom Radenec in prisotnosti na literarnem krožku je dan pozneje bil na razgovoru z direktorico DOSOR-ja, Matejo Hauser, udeleženec pri tomboli 2015, popoldne pa v spremstvu delovne terapevtke Andreje Čuk Sighateh in stanovalca Pavleta Zvare na ekskurziji po prekmurski prestolnici (Murska Sobota): ogled muzeja, knjižnice, galerije, Spomenika zmage, evangeličanske in rimokatoliške cerkve ter makedonskega konzulata, še isti večer pa na zabavnem seniorskem večeru. Rekreativno športnih aktivnosti (jutranje telovadbe, dopoldanske fizioterapije in popoldanskega metanja pikada) se je udeležil v petek, a soboto in nedeljo je bil »na skrbi« DOSOR-jevih prostovoljcev in stanovalca Smiljana Homeca. Z Zaliko Kodba in Marijo Erveš je prvi dan v Gornji Radgoni bil na mostu čez reko Muro, ki sta ga leta 1969 odprla takratni jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito in avstrijski predsednik Jonas, nadalje v kapniški jami Cvetličarne Mirjana, na degustaciji piva v Pivohramu Golar, na ogledu Aleje velikanov ter spomenika Nikoli več (v spomin na vojno 1991). Popoldne ga je obiskala hčerka Karolina, ki s svojo družino živi v Mariboru, zvečer pa je bil na tekmi radenskih odbojkarjev. Drugi dan, v nedeljo, je ob sprehodu po Radencih spoznal igralni salon AS, spomenik vojni za Slovenijo 1991, vrelec mineralne vode pri cerkvi ter cerkev sv. Cirila in Metoda v Radencih.

Kot je povedal sam, bo potreboval kar precej časa, da bo uredil spomine na vse dogajanje v Radencih ter na vsa prisrčna srečanja z gostitelji. Vsekakor pa bi imel željo stanovati v DOSOR-ju. Ponj je v Radence prišla 19. januarja popoldne hčerka Karolina iz Maribora, kjer bo Dragan Josifoski še najmanj teden dni, preden se vrne v Skopje.

A 20. januarja zvečer se je v DOSOR vrnil Ratko Majstorović, ki mu je bilo v Makedoniji zelo všeč, a tamkajšnji Dom starejših Idila je kar osem kilometrov izven središča mesta, povsem na samem. Tokrat je bilo mrzlo vreme in v Skopje bi se rad vrnil v poletnem času, kajti prepričan je, da je zanj makedonsko glavno mesto veliko lepše od Ljubljane, kjer je sicer preživel več kot polovico svojega dosedanjega življenja.


Več v Kultura in izobraževanje