Novi gasilski sodniki tudi v Pomurju

Usposabljanje je obiskovalo 27 tečajnikov, točneje 23 gasilcev in štiri gasilke iz enajstih občinskih gasilskih zvez pomurske gasilske regije

Jože Žerdin, sobota, 24. januar 2015 ob 19:41
Usposabljanje za gasilske sodnike

Usposabljanje za gasilske sodnike

50-urni ciklus teoretičnega in praktičnega usposabljanja in izobraževanja za pridobitev naziva specialnostni sodnik gasilskih in gasilsko-športnih disciplin je po nekaj letih premora obiskovalo 27 tečajnikov, točneje 23 gasilcev in štiri gasilke iz enajstih občinskih gasilskih zvez pomurske gasilske regije. Vodja tečaja sta bila izkušena pomurska gasilska sodnika Martin Ficko in Andrej Trstenjak.

Izpit, sestavljen iz praktičnega in teoretičnega dela, pa je ob prisotnosti posebne komisije, delegirane s strani organizatorja in izvajalca tečaja, Gasilske zveze Slovenije (GZS), uspešno opravila večina tečajnikov. Zanimivo: pri praktičnem delu so bili uspešni vsi; neuspešni kandidati imajo možnost ponovnega teoretičnega izpitnega roka še letos.

Kot je ob tej priložnosti povedal Zvonko Glažar, vodja 3-članske izpitne komisije, sicer eden od treh podpoveljnikov Gasilske zveze Slovenije, odgovoren za izvedbo tekmovanj in tudi izobraževanje sodnikov, so bili v gasilskem domu v Murski Soboti, kjer je potekal teoretični del tečaja (pa tudi izpiti), praktičen pa v eni od sejemskih hal v Gornji Radgoni, pogoji dela več kot odlični. Veseli ga, da je tudi v tej regiji, kjer je po območju, pa tudi kar zadeva število gasilskih društev največja, za specialnost gasilskega sodnika veliko zanimanja. Zlasti pa je optimističen, da so bili tudi v Pomurju tečajniki mladi gasilci.

Pogoj za pristop k temu tečaju je najmanj pridobljen čin za vodjo enote (NGČ). Morda bodo tudi preko novih sodnikov – te in obstoječe vsako leto čaka obnovitev s podaljšanjem licenc, v Pomurju začeli še množičneje organizirati tudi gasilsko-športna tekmovanja na državnem nivoju za različne kategorije. Kljub nekaj tradicionalnim tekmovanjem je namreč tod na tem področju še vedno siva lisa. Sočasno s tovrstnim tečajem v Pomurju je potekal enak tečaj tudi za območje oziroma gasilsko regijo Spodnjega Podravja na Ptuju. Da bi bodočim sodnikom znanja iz tega področja posredovali na najboljši način in poenoteno ter da bi jih oborožili s kakovostnim znanjem, so inštruktorji in predavatelji za sleherni tečaj v 17 gasilskih regijah, na koliko je razdeljena Slovenija, enaki: poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, Andrej Gregorič, Ivan Jezernik, Adriana Cividini in Zvonko Glažar. Omenjeni so tudi avtorji najnovejših izdaj knjižic Gasilsko-športne discipline I in II.

GZS po kronološkem zaporedju vsako leto tak tečaj organizira v štirih gasilskih regijah in sicer po dva v spomladanskem in dva v jesenskem času. Na ta način se v Sloveniji na leto izšola okrog sto sodnikov, tistih, ki letno pristopijo k obnovitvenim testiranjem, pa je okrog 1.100. Po nivoju zahtevanega znanja velja tečaj za sodnike za najbolj zahtevnega.


Več v Kultura in izobraževanje