Klapa Solaris iz Šibenika v Radencih

S klapskim petjem vsekakor rušijo medgeneracijske ovire

Filip Matko, ponedeljek, 26. januar 2015 ob 12:05
Klapa Solaris v DOSOR-ju

Klapa Solaris v DOSOR-ju

Po dobrih desetih mesecih, v radenskem DOSOR-ju so peli 15. marca lani, je bila ponovno na obisku Klapa Solaris iz Šibenika na Hrvaškem. Decembra leta 2012 je UNESCO klapsko petje zaradi njegove posebnosti uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine Evrope, čeprav vemo, da se je oblika klapskega petja pojavila že sredi 19. stoletja, predvsem v mediteranskih obmorskih krajih ter otoških krajih, še zlasti pa v Dalmaciji na Hrvaškem. Tako je klapska pesem tradicionalna oblika hrvaške vokalne glasbe, ki izvira iz primorskih in otoških regij Jadrana, izvajajo pa jo tako v mestih, kot tudi na podeželju.

Sicer pa je tudi pri nas v Sloveniji tovrstna vokalna glasba zelo priljubljena. Klape se ustanavljajo tudi pri nas, velikokrat pa gostujejo klape iz Hrvaške. K temu so vsekakor doprinesle vezi, ki so se stkale v nekdanji skupni državi SFR Jugoslaviji, dejstvo pa tudi je, da ta glasba s svojimi besedili v ljudeh sigurno spodbudi nostalgijo. Besedila klapskih pesmi so namreč v glavnem ljubezenska (med mladimi, do morja, do domovine, do narave, do najbližjih…) in zatorej ta oblika petja nima meja ter »ruši« vse medgeneracijske ovire.

Zatorej ni bilo nič drugače 24. januarja popoldne v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, ko je bila v gosteh Klapa Solaris iz Šibenika. Pevsko klapo - kvartet, ki ga sestavljajo Alen, Bruno, Damir in Hrvoje, so številne poslušalke in poslušalci, ne samo stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, od pesmi do pesmi nagrajevali z aplavzi, večkrat pa tudi pevcem pritegnili s petjem. Klape namreč dandanes priredijo in pojo tudi novejše popularne pesmi in Klapa Solaris je v DOSOR-ju požela neizmerno navdušenje, ko so »a capella« zapeli znano pesem Lojzeta Slaka »V dolini tihi…«. Tedaj so se jim s petjem pridružili pravzaprav vsi, ki so bili zbrani v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice.

Možje Klape Solaris iz Šibenika so še isti večer nastopili v Bučečovcih, dan pozneje pa v Jarenini. Ob začetku koncerta v DOSOR-ju jih je pozdravila ter se jim ob zaključku zahvalila Andreja Klemenčič.


Več v Družabno