Pahor se je udeležil svečanosti ob 70. obletnici osvoboditve taborišča Auschwitz

V nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz, je bilo zaprtih tudi 2342 zapornikov iz Slovenije, 1331 jih je tam umrlo

Prlekija-on.net, torek, 27. januar 2015 ob 17:24
Srečanje dijakinj in dijakov iz Gimnazije Vič v Ljubljani z nekdanjimi internirankami - taboriščnicami

Srečanje dijakinj in dijakov iz Gimnazije Vič v Ljubljani z nekdanjimi internirankami - taboriščnicami

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta udeležil komemorativne svečanosti ob 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz - Birkenau, kjer je položil svečo v spomin žrtvam k spominski plošči, ki ima od leta 2008 napis tudi v slovenskem jeziku.

Predsednika Pahorja je na slovesnosti spremljala delegacija nekdanjih internirank, v kateri so bile Sonja Vrščaj, Marija Srpčič, Dana Valič Klanšček in Elizabeta Kumer Maurič, ukradene otroke, preživele v taborišču, pa je predstavljal Janez Deželak, Judovsko skupnost Slovenije pa Luka Woititz, potomec taboriščnika. Svečanosti so se udeležili predsedniki držav in vlad ter visoki predstavniki iz številnih držav, nekdanji taboriščniki in veterani Rdeče armade, ki so osvobodili Auschwitz.

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta je po sklepu Organizacije združenih narodov 27. januarja, na dan, ko je bilo leta 1945 osvobojeno nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer je bilo zaprtih tudi 2342 zapornikov iz Slovenije, 1331 jih je tam umrlo. Vseh žrtev holokavsta med drugo svetovno vojno je okoli šest milijonov. Danes je na mestu, kjer je bilo drugo koncentracijsko taborišče Auschwitz, urejen muzej, ki ga je v opomin prihodnjim rodovom Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo uvrstila na seznam svetovne dediščine.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v začetku januarja skupaj s Taboriščnim odborom in Koordinacijskim odborom žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije gostil srečanje dijakinj in dijakov iz Gimnazije Vič v Ljubljani z nekdanjimi internirankami - taboriščnicami v koncentracijskih taboriščih Ravensbrück in Auschwitz. Na tem srečanju so nekdanje interniranke v spomin in opomin prihajajočim generacijam mladim pripovedovale o svojih izkušnjah in spominih na tragične dogodke.

V današnjem času, ko mlajše generacije razumejo mir kot nekaj samoumevnega, zagotovljenega in neminljivega, nas prav osebne zgodovinske izkušnje najmočneje opominjajo, da si je potrebno za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati. Temu je posvečen tudi kratek film, posnet ob nedavnem pogovoru med internirankami in dijaki pri predsedniku republike.

Spodaj lahko poslušate posnetek izjave predsednika republike Boruta Pahorja pred današnjo svečanostjo.


Več v Slovenija