Jubilejno 55. Kurentovanje na Ptuju se pričenja 7. februarja

Novost letošnjega programa je ob lani uvedeni mestni pustni tržnici tudi dodatna, večerna povorka

Prlekija-on.net, četrtek, 29. januar 2015 ob 19:17
Novinarska konferenca

Novinarska konferenca

Mestna občina Ptuj kot organizator in Javne službe Ptuj kot izvajalec bosta med 7. in 17. februarjem že 55. znova pripravila tradicionalno Kurentovanje, največjo slovensko prireditev v času pusta, ki bo na ulice najstarejšega mesta privabila veliko število avtohtonih mask iz vse Slovenije in srednje Evrope.

Novost letošnjega programa je ob lani uvedeni mestni pustni tržnici tudi dodatna, večerna povorka. Ta se bo po starem mestnem jedru odvila v petek 13. februarja od 19. ure dalje in zaključila na ptujski pustni tržnici, kjer bodo najlepše maskiranim razdeljene praktične nagrade. Vsak večer ob predstavitvah etnografskih likov sledi še etno pop rock koncert različnih glasbenih skupin. Da bo obiskovalcem povork omogočen tesnejši stik z nastopajočimi, bodo letos prvič po povorki določeni etnografski liki ostali v mestu, pred lokali in na trgih ter s tem še bogatili dogajanje karnevalskega dne.

Brez vsaj delnega financiranja s strani države bo izvajanje prireditve v trenutnem obsegu oteženo
Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo že tradicionalno v noči iz 2. na 3. februar, ko bodo pričetek pustnega časa naznanili s kurentovim skokom natanko opolnoči na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju. Na ta dan si kurenti prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem začnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Kot je na novinarski konferenci povedal vodja organizacijskega odbora Branko Brumen, da če se v prihodnje ne bo uredilo vsaj delno financiranje s strani države, bo izvajanje prireditve v trenutnem obsegu oteženo. Ob tem se je potrebno zavedati, da so veliki napori kurentove obhode pripeljali do proglasitve za živo mojstrovino državnega pomena in nominacijo za UNESCO register nesnovne kulturne dediščine.

Pričakujejo vsaj 120.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine
Osrednji dogodek bo tudi letos mednarodni KarnevalFest, ki bo potekal na pustno nedeljo in bo po mnenju Brumna upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo okrog 3500 udeležencev. Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex tempore, strokovnjaki in raziskovalci pa bodo o vlogi kulturne dediščine pri razvoju krajev razpravljali 4. februarja na strokovnem simpoziju. Na skupno več kot 100 prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo več kot 10.000 udeležencev iz približno 15 držav in vsaj 120.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Tudi v letošnjem letu bo na pustno soboto potekal pustni mestni korzo, ki k sodelovanju vabi vse željne urbanega maskiranja. Pred pokopom pusta, v torek 17. 2., pa bo najstarejše mesto v Sloveniji v ponedeljek najmlajše, saj bi na mednarodnem srečanju veselih maškar iz vrtcev gostilo okrog 3000 otrok.

Kot vsako leto, bodo največji del javnega dela prireditve nosile Javne službe Ptuj. Da se kriza pozna pri pridobivanju sponzorskih sredstev in bo potreben posluh države, je na novinarski konferenci priznal mag. Alen Hodnik, direktor podjetja Javne službe Ptuj. Sponzorjev je po njegovih ocenah vsako leto manj, večina tradicionalnih, pa svoje sponzorstvo razpolavlja. Tudi zato je celoten proračun javnega dela prireditve letos nižji in znaša okoli 170.000 evrov, k čemur je mestna občina prispevala 45.000 evrov, marsikaj pa so po besedah direktorja Javnih služb Alena Hodnika postorili sami in s kompenzacijami, stroški pa so bili okleščeni na minimum.

Borut Pahor častni pokrovitelj
Da je kurentovanje na Ptuju v 55 letih preraslo v najbolj množično kulturno-etnografsko prireditev v Sloveniji in srednji Evropi je poudaril župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar in dejal, da organizatorji strmijo k cilju, da ima prireditev pozitivne učinke na gospodarstvo in turizem v mestu. Novost v letošnjem letu je, da po osrednji povorki večina skupin ostaja na ptujskih mestnih ulicah. Tako bodo obiskovalce letos poskušali zadržati v mestu tudi po končanih povorkah, ko bodo po končani povorki nekaj najbolj atraktivnih skupin razporedili po mestu, tam organizirali druženje obiskovalcev z njimi, fotografiranje, lahko se bodo oblekli v kurenta in druge maske. Vsi gostinci iz Ptuja in okolice bodo dobili priložnost, da ob trasi povork postavijo stojnice in ponudijo svoje izdelke in storitve.

Da ima največji slovenski etnografski festival s 55. letno tradicijo podporo tudi širše, kaže sprejeto častno pokroviteljstvo letošnjega festivala s strani predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, ki se bo po napovedih iz njegovega kabineta udeležil enega izmed dogodkov v času 10 dni trajajočega kurentovanja.


Več v Družabno