Za četrtek izdan oranžni, za petek pa rdeči alarm, možna tudi odpoved pouka

Skupno naj bi na območju Maribora padlo okoli 80 centimetrov, okoli 70 centimetrov pa naj bi padlo tudi v Prlekiji in Prekmurju

Prlekija-on.net, sreda, 4. februar 2015 ob 19:41
Sneg

Sneg

Od četrtka zjutraj do sobote zjutraj lahko v vzhodni polovici Slovenije zapade od 40 do 60, lokalno pa tudi do okoli 80 centimetrov snega. Močan veter bo prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Arso je za četrtek tako izdal oranžni alarm za večino Slovenije, za Primorsko rdeči, rdeči alarm pa je izdan praktično za celotno Slovenijo (razen za Gorenjsko in Notranjsko) v petek. Najbolj naj bi snežilo na mariborskem in v Pomurju. Po ocenah, ki jih Agencija RS za okolje pripravlja za Dars, naj bi skupno na območju Maribora padlo okoli 80 centimetrov, okoli 70 centimetrov pa naj bi padlo tudi v Prlekiji in Prekmurju.

Sneženje se bo krepilo v četrtek čez dan, še posebej pa v noči na petek in bo lahko predvsem v vzhodni polovici Slovenije vztrajalo tudi še večji del petka. Krepil se bo tudi severovzhodni veter. Predvsem v noči s četrtka na petek in v petek bo močan veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države.

Lahko padejo tudi snežni rekordi
Kot pojasnjujejo na Arsu, so napovedane količine novozapadlega snega izjemne predvsem za vzhodno polovico Slovenije, kjer lahko tudi presežejo doslej najvišje izmerjene vrednosti na nekaterih merilnih mestih. Po podatkih Arsa je doslej največ snega v Murski Soboti padlo leta 1986, ko so tam izmerili 57 centimetrov, leta 2005 pa 46 centimetrov debelo snežno odejo. V Mariboru so leta 1941 izmerili rekordnih 66 centimetrov snega, leta 1994 pa 48 centimetrov.

Odpoved pouka?
Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar pa vrtcem, osnovnim in srednjim šolam ter drugim zavodom v okrožnici pred napovedanim močnim sneženjem predlaga, da naj v dogovoru z ustanovitelji razmislijo o organizaciji šolskih prevozov in izvedbi pouka. Če ne bo mogoče zagotoviti varnosti v cestnem prometu, naj pouk v petek odpade, je pozvala.

Na pot le, če je res nujno
Prometnoinformacijski center opozarja, da bo zaradi napovedanega večjega sneženja prepovedana vožnja za priklopnike in polpriklopnike od 5. ure zjutraj ter prepovedan vstop v državo, od 6. ure prepovedan vstop na počivališča in od 8. ure prepovedana vožnja po vseh avtocestah in hitrih cestah po Sloveniji. Tudi drugim voznikom svetujejo, naj se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno.

Zaradi napovedanega večjega sneženja je upravljalec cest DARS danes od 5. ure naprej iz smeri Madžarske v Pincah in Dolgi Vasi prepovedal promet za priklopnike in polpriklopnike. Policisti svetujejo, da pred odhodom od doma preverite zimsko opremo, na pot pa se odpravite le, če je to nujno potrebno. Hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti ter dosledno upoštevajte navodila policistov in vzdrževalcev cest. Če je le mogoče, uporabite sredstva javnega prevoza. Uporabo kolesa v tem času še posebej odsvetujejo, saj je na neočiščenih in zaledenelih ali poledenelih površinah kolesarjenje smrtno nevarno.


Več v Narava