Ciklon se je pomaknil nekoliko južneje, zato nas je močnejše sneženje obšlo

Sprva napoved do 60, nato do 30, sedaj napoved manj kot 10 cm snega

Prlekija-on.net, petek, 6. februar 2015 ob 08:03
Pri nas zaenkrat snega ni kaj veliko, pihajo pa močni sunki mrzlega vetra

Pri nas zaenkrat snega ni kaj veliko, pihajo pa močni sunki mrzlega vetra

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so v sredo napovedovali, da lahko od četrtka zjutraj do sobote zjutraj v vzhodni polovici Slovenije zapade od 40 do 60, lokalno pa tudi do okoli 80 centimetrov snega. Arso je za četrtek izdal oranžni alarm, za petek pa celo rdeči alarm za večino države.

A so v četrtek nato napovedi bile že milejše, kjer je bila napovedana snežna odeja od 20 do 30 cm, rdeči alarm pa spremenjen v oranžnega. Petkova vremenska napoved pa kaže, da verjetno z debelejšo snežno odejo ne bo nič, saj je za naš del države napovedano, da lahko zapade tudi manj kot 10 cm snega. Napovedi se tako za naše kraje niso uresničile, kar pa je po svoje tudi dobro, saj nas je najhuje obšlo.

Povzroča pa vreme precej nevšečnosti na Primorskem, kjer piha močna burja, zaradi česar je okoli 4.500 odjemalcev ostalo brez elektrike, podrta so številna drevesa, prevrnjena tovorna vozila, ... Na Postojnskem nastajajo zameti, veliko snega je na Dolenjskem, v Novem mestu je do sedme ure zjutraj zapadlo 27 cm snega, v Kočevju pa ga imajo 54 cm.

Na Arsu so pojasnili, da se je ciklon pomaknil nekoliko južneje, napoved za jug in jugovzhod je bila pravilna, drugod pa bo padavin manj kot je bilo napovedano, bo pa vetrovno.

Zaprte šole in odpovedi prireditev
Zaradi napovedi so v petek zaprte številne šole po Sloveniji, tudi v Prlekiji, kjer so predvsem na Ormoškem zaprte vse osnovne šole in gimnazija, odpovedali in prestavili pa so tudi kar nekaj kulturnih prireditev, ki bi morale biti v petek v sklopu slovenskega kulturnega praznika.

Jasnilo se bo
Dan bo sicer vetroven in snežen, več padavin pa bo v južni in jugovzhodni Sloveniji, v notranjosti bo okrepljen veter delal snežne zamete, medtem ko bo na Primorskem burja počasi slabela.

Temperature bodo od -4 do 2 stopinj C. Do jutri zjutraj bo sneženje ponehalo, najkasneje v južni Sloveniji. Jasnilo se bo.


Več v Narava