Tone Ficko prejemnik Bloudkove plakete

Bloudkove nagrade za leto 2014 so prejeli deskar na snegu Žan Košir, smučarski skakalec Peter Prevc in športni delavec Miklavž Sever

Prlekija-on.net, četrtek, 12. februar 2015 ob 11:49
V sredo, 11. februarja, so v Cankarjevem domu podelili najvišja priznanja na področju športa, Bloudkova priznanja za leto 2014. Letošnja podelitev je bila še posebej slavnostna, saj so hkrati obeležili jubilejno, petdeseto podelitev, ki se je je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Stanislava Setnikar Cankar.

Bloudkove nagrade za leto 2014 so prejeli deskar na snegu Žan Košir, smučarski skakalec Peter Prevc in športni delavec Miklavž Sever. Bloudkova nagrada je najvišje državno priznanje Republike Slovenije, ki jo od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa.

Košir in Prevc sta prejela nagrado za vrhunska športna dosežka, saj sta se oba z olimpijskih iger v Sočiju vrnila s po dvema medaljama, srebrno in bronasto. Miklavž Sever je Bloudkovo nagrado prejel za življenjsko delo. Bil je predsednik Rokometnega kluba Prule, predsednik Golf kluba Olimpija in predsednik Ljubljanske skupnosti za bovling.

Podelili so še enajst Bloudkovih plaket
Poleg nagrad so podelili tudi enajst Bloudkovih plaket, od tega šest za pomemben tekmovalni dosežek, tri za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa in dve za življenjsko delo. Med prejemniki plakete je bil tudi Tone Ficko iz Spodnjega Kamenščaka, nekdanji profesor telovadbe v Ljutomeru. Priznanje je prejel za življenjsko delo v športu.

Tone Ficko, športni pedagog, je vsa leta služboval kot profesor športne vzgoje na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru. Ob rednem delu je bil tudi odbojkarski delavec kot trener moških in ženskih ekip, kasneje kot odbojkarski sodnik, v zadnjih letih svojega aktivnega dela pa kot delegat Odbojkarske zveze Slovenije. Nepogrešljiv je bil kot član organov Športne zveze Ljutomer, organizator športnih tekmovanj in vodja teniške sekcije pri TVD Partizanu Ljutomer. Ob upokojitvi je leta 2013 v imenu ŠZ Ljutomer, prejel tudi posebno zahvalo za opravljeno delo.

Ostali prejemniki plaket so še telovadec Sašo Bertoncelj, plesalca Nadja Bičkova in Miha Vodičar, plezalec Jernej Kruder, judoistka Tina Trstenjak, šahistka Laura Unuk, ženska mladinska odbojkarska reprezentanca (vsi za pomemben tekmovalni dosežek), Albin Felc za življenjsko delo, Nogometno društvo Adria Miren, Martina Pertot (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa) in Samo Petrač za pomemben prispevek k razvoju in popularizaciji določene športne panoge oziroma športa v Sloveniji. Bloudkova nagrada je vredna 6.000 evrov, plaketa pa 2.000 evrov.

Ljutomerski šport je s tem po 27-letih ponovno dobil prejemnika Bloudkovega priznanja. Dosedanji prejemniki Bloudkovih priznanj, ki so sodelovali pri razvoju ljutomerskega športa so bili:
1. Miro Steržaj: 1965-Bloudkova plaketa (prva podelitev) za tekmovalne dosežke v kegljanju in 1968-Bloudkova nagrada za tekmovalne dosežke v kegljanju. Na SP 1968 dosegel 1. mesto ter bil večkrat član zmagovite ekipe.
2. Ljerka Zemljič: 1966-Bloudkova plaketa za organizacijsko in strokovno delo v telesni kulturi
3. Tone Žnidarič: 1968-Bloudkova plaketa za strokovno delo v telesni kulturi
4. Konjeniški klub Ljutomer: 1977-Bloudkova nagrada za velik prispevek k razvoju konjeniškega športa
5. Jože Šumak: 1988-Bloudkova plaketa za dolgoletno uspešno delo v odbojki


Več v Šport