V Čentibi prijavili uhajanje plina, do česar pa naj ne bi prišlo

Na tem mestu naj bi bilo zakopanih več tisoč kilogramov strupenih kemikalij

Prlekija-on.net, četrtek, 26. februar 2015 ob 13:32
Uhajanje plina v Čentibi

Uhajanje plina v Čentibi

V četrtek, 26. februarja, okrog osme ure zjutraj, je Uprava RS za zaščito in reševanje poročala, da v Čentibi, v zaselku Zatak, iz zemlje uhaja plin. Na kraj dogodka so nemudoma prispeli policisti, kriminalisti, gasilci, vodstvo plinske postaje in varnostni inženir podjetja Nafta Lendava.

Na tem mestu so sicer že pred dnevi mimoidoči ob cesti Zatak - Petišovci slišali in opazili žuborenje vode po dežju. Že takrat so posumili na uhajanje plina, danes pa so to s preizkusom tudi ugotovili. Neuradno naj bi uhajal metan. Pristojni iz podjetja Nafta Lendava so opravili meritve, ki pa niso pokazale ničesar. Da se tam nekaj dogaja pa lahko preverite v spodnjem videu, ki so nam ga poslali iz Civilne iniciative Ustavimo fracking v Sloveniji. Na tem mestu naj bi bil pod zemljo speljan cevovod iz vrtine PG-96 do plinske postaje.

Strupene kemikalije v zemlji?
So pa te dni v javnost prišle nekatere podrobnosti, kjer so zaposleni v Petrolovem Geotermu zatrjevali, da naj bi podjetje pred devetimi leti v Čentibi zakopalo več tisoč kilogramov strupenih kemikalij. Nevarne odpadne snovi naj bi se zakopale v vrtini s številko 95 in 39, teh kemikalij pa naj bi bilo okoli 8 ton. Po izjavah zaposlenih so delavci takrat po ukazih nadrejenih bili primorani te zadeve odpeljati kamor so jim naročili. Kemikalije naj bi bile zakopane na globini okoli treh metrov in na površini okoli deset kvadratnih metrov. Na tem območju sedaj tudi nič ne raste, kemikalije pa so zakopane tudi v bližini potokov.

Ob omenjenih vrtinah naj bi začeli tudi z izkopavanji, da bi preverili navedbe o nevarnih snoveh.

Uhajanja plina naj ne bi bilo
Na domnevno uhajanja plina iz vrtine v Čentibi pa se je odzvalo odgovorno podjetje Petrol Geoterm, kjer so zatrdili, da uhajanja plina ni bilo: "Danes prijavljeno domnevno uhajanje plina na lokaciji vrtine Pt-95 smo že preverili v prisotnosti policije in podjetja Nafta Varovanje, ki je pooblaščena za izvajanje meritev. Naredili so dve meritvi (ob 9.10 in 11.05 uri) in obakrat ugotovili, da ni nobene prisotnosti plina".

Preiskujejo tudi majhne črne madeže, ki so se na lokaciji nad plinovodom na vrtini Pt-95 na enem mestu pojavili eden v velikosti cca. 30x30cm in tri na drugem mestu v velikosti 10x10cm. Pri madežih se trenutno nakazuje, da bi lahko bil madež posledica spuščanja naftovoda, lahko pa, da je tudi umetno nameščen. Geoterm se je že dogovoril s policisti in bodo omenjeni madež površinsko izkopali, da raziščejo od kod madeži dejansko izhajajo.

O domnevno zakopanih kemikalijah na vrtini Pt-95 pa so prijavo v podjetju prejeli že konec lanskega leta, ko so tudi sprožili interno preiskavo. Takrat so prejeli dopis, da naj bi se v preteklosti, ko je bilo za to odgovorno še podjetje Nafta Geoterm, pri izvajanju del sanacije opuščenih vrtin storile določene nepravilnosti. V kolikor bo preiskava pokazala, da so bile v preteklosti storjene nepravilnosti, bo podjetje Petrol Geoterm izvedlo ukrepe skladno z veljavno zakonodajo. Ob tem so že izvedli pogovore z odgovornimi osebami, ki zagotavljajo, da ni zakopanih nobenih nevarnih odpadkov, kar bodo preverili tudi z izkopom.


Več v Črna kronika