Katarina Cupar predstavila »Spomine na Vregovo«

Predstavitev knjige Spomini na Vregovo Katarine Cupar v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sobota, 28. februar 2015 ob 15:56
Predstavitev knjige Spomini na Vregovo

Predstavitev knjige Spomini na Vregovo

V petek, 27. februarja, je članica literarno-recitacijske sekcije Društva upokojencev Ljutomer, Katarina Cupar, v dvorani Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, predstavila svojo knjigo z naslovom Spomini na Vregovo.

V knjigi Katica, kot jo kličejo v društvu, opisuje nekaj let življenja na Vregovem (območje današnje avtobusne postaje v Ljutomeru), razkriva spomine iz preteklosti, s preprostimi besedami opisuje lepe in manj lepe trenutke iz vsakdanjega življenja ter izraža veselje, žalost, upanje brez olepševanja, tako kot v določenem trenutku čuti.

V literarno-recitacijski sekciji DU Ljutomer deluje 15 članov in članic, ki ustvarjajo pesmi, prozo in predstavljajo svoja literarna dela na različnih prireditvah, jih objavljajo v različnih zbornikih in tudi v samostojnih knjigah. Pišejo v prleškem narečju in tudi knjižnem jeziku, zelo radi pa tudi zapojejo. Lani decembra je svojo knjigo z naslovom Moje življenje, izdal član Ivan Vrhar, tokratni večer pa je bil namenjen predstavitvi knjige Spomini na Vregovo, Katarine Cupar.

Katica je v knjigi opisala zanimiv pregled stanovalcev s katerimi je s svojo družino delila bivanjske prostore na Vregovem. Kot je dejala Katica, je na Vregovem preživela zelo lepo otroštvo in je že več let razmišljala, da mora o tem nekaj zapisati in sedaj je to uresničila. "Nas otroke je povezovala igra, kopanje, drsanje na ulici, sankanje na Juršovki, zbiranje starega železa, stepanje orehov in še marsikaj. Starše pa je povezovala revščina, nesebično so pomagali en drugemu, da je bilo življenje lažje."

V knjigi so zapisani spomini iz otroštva, mladosti, o ljubezni, družini, domačem kraju, ... "Ustavim se in razmišljam na katerem mestu je bil vrt, kje je bil oreh, kje kup starega železa. Spominjam se pralnice, drvarnice in kurnika iz katerega smo včasih ukradli kakšno jajce, nasploh pa imam zelo lepe spomine na tisti čas," pa je povedala kako se danes počuti, ko gre mimo Vregovega.

Na prireditvi so njene pesmi recitirali člani sekcije. Silva Kosi je recitirala pesem Naša hiša, Ciril Hojnik pesmi Moj dom in Dan žena - materinski dan, Olga Antič pesmi Mladost in Prleške dikline, Mira Azzeh pesem Maj, Jelka Vrbnjak pesem Lotmerk, ti si genij, Matilda Slavič je zapela pesem Alfija Nipiča Poljane dom prelepih dni, Ivan Vrhar je zapel slovensko narodno pesem Zabučale gore, Ludvik Brunec je zapel svojo pesem Mi smo štirje Prleki, na harmoniko pa je zaigral Franc Ivanek.

"V Ljutomeru živim že celo življenje. Tu imam prijatelje, znance, rada hodim na različne prireditve in vključena sem v različna društva. Ko začutim, zapišem kakšno misel, potem pa iz tega nastanejo pesmi in zgodbe," pa je Katica povedala o tem, kako se tukaj počuti in kako ustvarja. Tako je tudi prišlo do izdaje knjige, pri čemer so ji pomagali različni sponzorji in donatorji, katerim se je na predstavitvi tudi osebno zahvalila in jim v dar podelila svojo knjigo.

Olga Antič je ob tem Katici podarila v spomin še sliko iz kolonije v Baški iz julija leta 1961, vodja kulturnih sekcij pri DU Ljutomer, Milena Studnička, pa se je v imenu vseh zahvalila za opravljeno delo.

Ob koncu je sledila še pogostitev.


Več v Kultura in izobraževanje